Президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев разкри пред Гонг подробности около разразилия се тоалетно-шпионски скандал в началото на Мача на претендентите между Весели Топалов и Гата Камски. Сергиев, който е член на Организационния комитет и шеф на Оперативното бюро на полуфинала за световната титла в шахмата, заяви отговорно: „Имам чувството, че екипът на Камски е разтресен от някаква шпионо-манщина и шпионо-мания! Ние няма от какво да се крием! Бях принуден да приема монтирането на камара пред тоалетните и заглушител в залата, защото в противен случай прекратяваха мача. Алекси Кучеряви е едно много симпатично момче, явно много голям специалист в областта на електрониката, подслушванията, заглушаванията и какво ли още не. Той дойде като човек от щаба на Камски, а вече е често с екипа на ФИДЕ. Това е война извън самата дъска. Очаквам още нови усложнения!”

Ето какво каза пред Гонг шахматният бос:

Според мен в залата никой никого не подслушва, но зад сцената и в кулоарите се случват странни неща. Не знам дали има тайни служби в НДК, а само такива, които са дошли да си вършат работата и са оторизирани за създаване на ред.

Алекси Кучеряви е едно много симпатично момче, явно много голям специалист в областта на електрониката, подслушванията, заглушаванията и какво ли още не. Странното е, че той пристигна и се регистрира като член на екипа на Камски. Затова ние го настанихме в хотела на американеца и му платихме всички разходи. Но вчера ФИДЕ го оторизира да представлява Световната федерация, без да ни уведоми нас. Уви, не получих отговор защо е така и защо спи в хотела на Камски.

Официално, но може да има и други функции, работата на Кучеряви е да гарантира мерките за сигурност в и около залата. В резултат на това, още преди да има статут на човек на ФИДЕ, той монтира камера пред тоалетните, за да наблюдават кой влиза и кой излиза. Вчера бях принуден и да се съглася да бъде монтирано вътре в залата тяхно устройство за заглушаване на GSM-и и всякаква друга електроника. И всичко това, след като се бяха убедили, че мерките взети от нас гарантират в пъти по 100 сигурността. Големият въпрос е защо на територията на България, наши служби не отговарят за подобни действия. Вчера бях принуден със съдействието на нашите служби да взема това решение. Ние няма от какво да се страхуваме. Нашата цел е мачът да протече чисто и феърплей.

За съжаление тези разговори се водиха, след като бяха изиграни вече няколко хода от първата партия и целият свят наблюдаваше срещата.

Беше ми поставен ултиматум – ако до пет минути не се съгласим да се постави това тяхно заглушително устройство, то партията ще бъде прекратена. Щеше да се получи прецедент в 120-годишната борба за световната шахматна титла. Бях принуден да приема това тяхно желание, но нашата съвест е чиста и през цялото време работим само този мач да се състои.

В момента пред двете тоалетни има камера, която да следи кой влиза и кой излиза. Зрителите обаче видяха в залата, че почти през цялото време на първата партия двамата гросмайстори си стояха на местата за повече от определените секунди. Няма и помен от това, което беше в Елиста и тоалетната война там пред 2006 година.

За първи път ние предаваме директно по интернет самата сцена, а не на самата партия. Зрителите по целия свят наблюдават какво стана. Предаваме и пресконференциите.

Ние няма от какво да се крием! Стига тази шпионо-манщина!

Повече няма на къде да отстъпвам. Договорите ни са на лице. Искания от такъв характер вече ни обиждат. Ако се появят нови претенции и изисквания, то вече ще ги искаме само в писмен вид при супревайзора Бон и Акрополус. Те да се разпореждат и да поемат отговорности за неща, които са в нарушение на подписаните договорености. Всички тези документи ще ги качваме и в интернет, да се виждат от цял свят.

Отгоре на всичко, снощи мениджърът на Камски – Емил Суров ми сервира факта, че не иска повече щабът му да бъде охраняван. Аз не мога да се наема в взимането на такова решение. Опасяват се някой да не ги подслушва какво си говорят в хотела и въобще в България.

Имам чувството, че екипът на Камски е разтресен от някаква шпионо-манщина и шпионо-мания!

Питам се дали той не се е подготвил да прави такива неща! Съдбата на мача е много по-важна от капризите на един или друг!

Това е война извън самата дъска, която все по-често съпътства големите турнири.

Очаквам още нови усложнения! Особено, ако Веско спечели една-две партии, ще се търсят и други действия от противника. Вече нищо няма да ме изненада! Готов съм да посрещна всякакви удари!