Българската федерация по шахмат разпространи подписка, адресирана до Българския олимпийски комитет, с която настоява спортът да бъде признат за олимпийски в страната. Ето и текста на подписката, публикуван със съкращения:

„Шахматът е един от най-популярните, масови и полезни спортове, за чието практикуване няма никакви ограничения. През 1999 г. шахматът е приет за член на Международното олимпийско движение. 65 национални олимпийски комитети са го признали за олимпийски спорт. По обхват на всички организационни структури и изградена квалификационна система за световно първенство, Международната шахматна федерация (ФИДЕ) отстъпва само на футболната - ФИФА. Затова в много държави той отдавна е част от образователната система като алтернативен умствен спорт, за чието развитие се полагат специални грижи - САЩ, Русия, Китай, Индия, Канада, Холандия, Германия, Франция, Испания, Беларус, Унгария, Чехия, Аржентина, Венецуела и др.

За съжаление нашата страна все още не е сред тях. Представителите на България през 2005 г. станаха притежатели на 4 индивидуални световни титли - за мъже, за жени, за ветерани и за хора с увреден слух, но нито един от тях не получи държавно признание.

На шахматните олимпиади българските шахматисти дебютират през 1939 г. в Аржентина. И докато 6-то място през 1956 година в Москва се приема като сензация, вече 50 години нашите отбори са сред първите в света. През 1968 година мъжете са с бронзови медали, през 1984 година жените са втори, през 1994 година мъжете са 4-ти, като това поколение извоюва 3 отборни победи над Русия! Български шахматисти и шахматистки са били и индивидуални победители на своите дъски.

След всичко това е ненормално шахматът в България, в една от най-шахматните страни в света, да не бъде признат за олимпийски спорт от собствения си Национален олимпийски комитет.

Настояваме Българският олимпийски комитет да вземе решение за признаването на шахмата в България за олимпийски спорт. Така както са направили олимпийските комитети в много страни в света! Едно такова решение ще има колосално значение за бъдещото институционално развитие на шахмата не само в страната, но и ще спомогне за издигане престижа на България по целия свят.”