Изложба, изцяло посветена на шаха, е представена в София по повод третото издание на супертурнира „М-Тел Мастърс”. В сградата на Централна поща в столицата са подредени снимки, документи, пощенски марки и пликове, свързани с древната игра. Те са организирани в три колекции на 12 табла.

Първата колекция е озаглавена „История на шахмата и шахматните олимпиади”. В нея са включени снимки и документи от олимпиадите по шах, както и свидетелства за развитието на играта през вековете.

В колекцията „За шахматната корона” са изложени снимки и документи за всички мачове за световната титла по шах и за носителите й от Щайниц до Топалов.

Третата колекция е посветена на шахмата в България. Тя съдържа снимки и документи от състезанията, провеждани от нас. Най-забележителните сред тях са Световното студентско първенство през 1958 г., 15-тата шахматна олимпиада във Варна през 1962 г., за която в България идват Фишер и Ботвиник, Европейското отборно първенство в Пловдив през 1983 г., в което играят Петросян и Карпов, и през 2003 г., когато участва тогава действащия световен шампион Руслан Пономарьов.

В изложбата е включена и първата пощенска марка на шахматна тема в света. Тя е издадена в България през 1947 г. и неин автор е художникът Стефан Кънчев. До днес пощенски марки на шах тематика са издадени в близо 150 държави по света.

Изложбата в Централна поща е подредена за третото издание на „М-Тел Мастърс” от международния съдия на ФИДЕ Тончо Демирев от Велико Търново. Той се занимава с шах вече повече от 50 г. Демирев е майстор на спорта и 3-кратен шампион на България в различни състезания.