В залите "Москва" и "Париж" на Гранд хотел "Пловдив" стартира най-големият български открит международен шахматен турнир по стандартен шахмат - XV "Мемориал Георги Трингов" и XXXIX Открит шампионат на България, който е и Национална купа на България за мъже и жени.

За първа година Мемориал "Георги Трингов" се провежда по нова схема, като състезателите се разделят на две групи:
Турнир "А" - за шахматисти с международен рейтинг над 2000 към 01.01.2017 година и турнир "Б" - за шахматисти с международен рейтинг до 2000.

Участниците в група "А" са 83 шахматисти от 12 страни - България, Хърватия, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

В група "Б" шахматното си майсторство показват 136 състезатели от 5 държави - България, Германия, Гърция, Сърбия и Турция.

Още в първия кръг любителите на шахматната игра наблюдаваха оспорвани двубои. На първа дъска поставеният под номер 1 гросмайстор Момчил Николов завърши наравно с Росен Илчов.

Повече от 5 часа и над 160 хода продължи дербито между националките Адриана Николова и Нюргюл Салимова, което завърши без победител.

Турнирът ще продължи до 5 февруари 2017 година.

Партиите от първи, втори, четвърти, пети, шести, седми и осми кръг се играят от 15:00 часа всеки ден от неделя до събота. Във вторник ще се играят два кръга, като третия и последният девети ще стартират в 9:00 часа.

Организатори на шахматното мероприятие са шахматен клуб Локомотив Пловдив и Българска федерация по шахмат.

Състезанията се провеждат в 9 кръга по Швейцарска система и са валидни както за международен и български рейтинг, така и за шахматни звания.

Контролата за игра е класическа - по 90 минути на състезател за партията, с добавени по 30 секунди на всеки ход.