Щафетният супермаратон „Един ден на Витоша“ ще започне в полунощ на 14 април (0.00 часа) със скоростно изкачване от Княжево до Копитото. Уникалното спортно събитие се реализира в подкрепа на хората с физически увреждания. Идеята е на Дойчин Боянов, алпинист и преподавател в Национална спортна академия, която е партньор на инициативата. 

В рамките на един единствен ден  планината Витоша ще бъде обиколена чрез повече от 15 вида спортно-туристически дейности с участието на известни спортисти, споделено с хора с увреждания.

Целта е да се съберат средства в помощ на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Природен парк „Витоша“ за изграждане на алея за спорт за хора с увреждания в местността „Игликина поляна“. Всеки желаещ може да се включи в благотворителната инициатива чрез дарение с SMS или по банкова сметка.

Сред спортовете, които ще бъдат представени са колоездене, гребане с каяк, проникване в пещера, ски-алпинизъм, хендбайк, конна езда, парапланеризъм, скално катерене, издигане с балон, скок с бънджи и др.  Участници са емблематични спортисти като Станилия Стаменова, Кирил Николов-Дизела, Антония Григорова, Веселин Овчаров, Евгени Балев и др.

В някои от дисциплините ще се включат и хора с увреждания, които активно спортуват, като Владимир Гюров и Иван Кожухаров. А шосейното колоездене, ски спускането от Черни връх и пешеходният преход са отворени за всички желаещи да станат част от това уникално спортно събитие с благотворителна цел.

Супермаратонът ще бъде заснет с няколко камери и ще послужи като основа за създаване на документален филм за Витоша и възможностите, които планината предоставя за спорт и туризъм. Отделно ще бъдат заснети интервюта с участващите спортисти и повече информация за парка, конкретните видове спорт, достъпа до планината и т.н. Филмът ще бъде готов в началото на юни 2018 г. и показан на различни фестивали, специални събития, в киносалони и по националните телевизии.  Документалният филм ще продължи да работи за каузата „Избери, за да помогнеш“ и да набира средства за изграждане на алея за спорт за хора в неравностойно положение в местността „Игликина поляна“.

Щафетният супермаратон „Един ден на Витоша“ се организира от Спортен клуб „Вертикален свят“ и Природен парк „Витоша“. С подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия, Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград, Планинска спасителна служба (ПСС), Nissan България, Roo'bar, Red Bull и специалното съдействие на btv - основен медиен партньор.

Как да помогнем с дарение:

Чрез SMS:

С текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори (цената на 1 SMS е 1 лв.);

Превод по банкова сметка:

Получател: Дирекция на Природен парк “Витоша”

IBAN: BG89TTBB94003121040423

BIC: TTBBBGSF

При банка: Сосиете Женерал Експрес банк

Основание за плащане: "Избери, за да помогнеш"

Спортисти, които ще участват в супермаратона:

 1. Антония Григорова – Планинско бягане.
  Участник в три зимни олимпиади. Национален състезател по ски-бягане и ориентиране. Притежател на рекорд за скоростно преминаване при жените от връх Ком до нос Емине през 2017 г.
 2. Боян Петров – Алпинизъм.
  Кандидат за "Хималайската корона" с 10 изкачени осемхилядника.
 3. Веселин Овчаров – Акробатичен парапланеризъм.
  Професионален акробатичен парапланерист с множество рекорди. Практикува скокове BASE и полети с костюм-крило.
 4. Владимир Гюров – Хендбайк и ски.
  Един от хората с увреждания, които ще се включат в супермаратона.
 5. Евгени Балев – Шосейно колоездене.
  Победител в обиколката на България по колоездене
 6. Илко Илиев – Планинско колоездене.
  Многократен шампион на България в дисциплините XCO и XCM, категория "Masters".
 7. Иван Кожухаров – Алпинист.
  Един от хората с увреждания, които ще се включат в супермаратона.
 8. Кирил Николов - Дизела – Ориентиране.
  Европейски вице шампион по ориентиране, многократен републикански шампион, рекордьор в планински маратони и др.
 9. Мартин Маровски – Алпинизъм.
  Автор на множество трудни премиерни маршрути за алпинизъм у нас и в чужбина. Първият българин изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо Торе в Патагония. Основател на „Школа по алпинизъм и катерене“.
 10. Николай Петков – Катерене и алпинизъм.
  Най-изявеният български катерач и алпинист с множество премиерни маршрути по света и у нас. Практикуващ катеренето във всички негови форми и разновидности. Зам. председател на Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).
 11. Никола Калистрин – Ски-алпинизъм.
  Многократен републикански шампион и национален състезател по ски-алпинизъм на България.
 12. Росен Касабов – Полети с топловъздушен балон.
  Пилот на топловъздушен балон, инструктор по бънджи скокове, парашутист и основател на клуб „Адреналин“.
 13. Станилия Стаменова – Кану.
  Световен и Европейски шампион по кану.
 14. Теодор Кисимов – Спелеология.
  Най-изявеният български спелеолог с рекорд в проникването и изследването на най-дълбоката пропастна пещера в света „Крубер-Вороня“ в Кавказ.
 15. Спортен клуб „Мъшинг България“ - Тренировка и обучение на впрегатни кучета.
 16. Клуб по конен спорт „Тарсас“
 17. Сдружение “ParaKids”