Европейските шампионки по бадминтон на двойки жени Габриела Стоева и Стефани Стоева изпращат невероятна година и се надяват през 2019-а да постигнат още по-големи успехи.

Сестрите спечелиха историческа първа европейска титла за България през месец април в Испания, имат общо пет златни медали от големи турнири, участваха на финалния за годината "Мастърс" на осемте най-добри в света и заемат 9-о място в световната ранглиста на двойки.

"Много съм щастлив от постигнатото през тази година, най-вече от нивото на игра, което те показват - световно ниво. Щастлив съм от това как азиатките реагират, когато трябва да играят срещу тях, как се подготвят, което показва, че се съобразяват със сестрите. Те показват още, че са сила в Европа, защото са номер 1 в европейската ранглиста. Аз лично съм мотивиран да ги поведа към още нови цели - медал от световно първенство и медал от олимпийски игри", каза наставникът на сестрите Михаил Попов, който получи със закъснение наградата за треньор номер 1 на месец април в анкетата на спортните редакции.

"Трогнат съм от тази награда. Най-трудното в работата ми с тях беше да ги накарам да повярват, че могат да играят на това световно ниво, че имат силите и техниката. трудното беше най-вече в психологически план. Но през тази година те победиха актуалните олимпийски шампиони на турнира в Париж. Надявам се през следващата година да направим още по-силни резултати", добави Попов.

"Най-трудното го постигнахме. За нас беше една невероятна година с много емоции. Видяхме, че с нужните тренировки и доверие между нас, се получават добри резултати. Надявам се следващата година да е още по-успешна", каза Габриела Стоева.

"2018-а беше много емоционална година за нас като започнем от европейското първенство. Щяхме да бъдем много разочаровани, ако не вземем титлата, но ние успяхме. Много сме разочаровани от световното първенство, защото искахме да сме сред първите осем, но не го постигнахме. Беше тежко за нас, дори се скарахме, но осъзнахме, че една без друга не можем. Този труден момент ни помогна много", допълни Стефани Стоева.

Още на 12 януари сестрите заминават за Азия, където им предстои участие на силни турнири в Малайзия и Индонезия от Световните суперсерии 500. 

На 16 януари в първия кръг в Малайзия Стефани Стоева и Габриела Стоева, които са поставени под номер 8, ще играят срещу представителките на Австралия Сетяна Мапаса и Гроня Сомервил.

Михаил Попов разкри, че основните цели пред двойката през 2019 година са европейските олимпийски игри в Минск, световното първенство и квота за олимпиадата в Токио 2020.

Габриела Стоева, която през тази година имаше проблеми с контузия на рамото, заяви, че е възстановена от травмата.

"Контузии винаги има, когато тренираш на такова високо ниво. В момента здравословно сме добре", каза бадминтонистката.

"Те трябва да работят още върху издръжливостта и психическата устойчивост. В последно време доста напреднаха с издръжливостта, но това се постига с постоянство, характер и воля", коментира Михаил Попов./БТА