Серафим Бързаков претърпя поражение на четвъртфинала на олимпийския турнир по свободна борба в категория до 66 килограма. Българинът не успя да се противопостави на световния вицешампион от Гуанджоу 2006 и трети в Баку и Будапеща - Отар Тушишвили от Грузия и отстъпи с 0:2 части (0:3, 0:2).

На полуфиналите Тушишвили пък от своя страна претърпя загуба от световния шампион от Баку 2007 Рамазан Шахин (Турция) с 0:2 части (0:1, 1:3) и така не успя да изтегли Бързаков в репешажите за бронза.

Въпреки доброто си представяне на старта, Бързаков претърпя поражение във втората си среща. Грузинецът се класира за полуфинала, след като взе убедителна победа с 3:0 и 2:0 точки в отделните периоди.

В първата среща Серафим Бързаков се справи в драматична среща с представителя на Корея Юнг-Хо Йунг с 2:1 части. Бързаков спечели първия период с 1:0 точки, но даде втория на своя съперник – 1:2. Третата част се оказа изключително драматична, тъй като борецът ни успя да измъкне победата едва в последните секунди. В крайна сметка Бързаков взе 2 точки и спечели срещата.