Старши треньорът на националния отбор по борба при жените Серафим Бързаков сподели впечатленията си от държавния шампионат, който се проведе в "Арена Армеец" в София. Двукратният световен шампион сподели пред официалния сайт на федерацията, че е притеснен предимно от липсата на състезателки.

- Когато започнахте, имахте доста притеснения. Отминаха ли те?

- Все още ги имам. И те не са толкова дали ще се справя, а идват от липсата на състезателки. Сега предстои шампионат за кадетки в Сливен. Там ще видим дали някои от тях имат потенциал. Просто ще трябва да се работи от най-ранна възраст.

- Досега се работеше на парче. На първия лагер на Белмекен успяхте да съберете 16 състезателки. Кога ще можем да говорим за женски отбор?

- Ще  трябва да направим още един-два лагера, но важното е, че има желание. С колегите ми Петър Касабов и Филип Манолов успяхме да съберем най-доброто от жените, девойките и кадетките на Белмекен. В сбора се включи и Елина Васева, която дълго лекуваше травма на рамото. Джанан Манолова също се връща на тепиха, след като лекуваше проблеми със синусите. А за "Дан Колов" ще имаме пълен отбор при жените.

- По време на шампионата често поглеждахте схватките при мъжете...

- Няма как. Мъжете са друго нещо. Но за съжаление и там качеството доста е спаднало.

- Казват, че жените са по-дисциплинирани, слушат ли ви?

- Не мога да се оплача, изпълняват указанията ми. Опитвам се да наложа моя стил на борба, показвам им моите коронни хватки, с които толкова години съм печелил медали. И смятам, че добре им обяснявам, нагледно. И вече виждам резултати. Има момичета, които доста добре възприемат и добре им се отдава.

- Като се борите с тях от контузии не се ли страхувате?

- Ако се борех с мъжете рискът от травми щеше да по-голям.

- Имахте желания ако Станка Златева прекрати кариерата си, да ви помага с отбора...

- Засега отговаряме на нейните желания да си почива.

- Тайбе Юсеин не видяхме на шампионата, ще я видим ли на "Дан Колов"?

- Да, на турнира тя ще се бори. А преди това ще имаме лагер с националния отбор на Турция. Дори на шампионата имаше техен треньор, който дойде да наблюдава на какво ниво са нашите състезателки. Радващо е, че към нас проявяват интерес и то от страна, където борбата е доста развита.