Един от най-титулуваните български борци - Серафим Бързаков, многократен шампион и медалист от световни и европейски първенства и олимпиади, откри днес в родното си село Самуилово, Петричка община, тренировъчна зала по борба. Тя е част от обновения стадион и спортен комплекс в селото.

На откриването присъстваха президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и други големи български шампиони на този спорт - Александър Томов, Станка Златева, Радослав Великов, землякът на Серафимов от Самуилово - Кирил Терзиев. В Самуилово дойде и целият национален отбор по свободна борба, който тренира в момента в Банско. Събитието уважиха депутати, тук бе и кметът на община Петрич Вельо Илиев.

Корените на борбата в Самуилово са живи - в момента тук тренират 30 деца и юноши от района на селищата в Подгорието край планината Беласица.

Много от тях ще леят пот в залата на Финката, както наричат Серафим Бързаков неговите приятели и колеги, с амбицията да достигнат като него върховете на световната борба. В Самуилово предстои да се регистрира и клуб по борба "Калабак".

Вижте фоторепортажът от събитието, дело на Иво Райчев.