Новозеландската сензация в гребането Зоуи Макбрайд каца днес в България, за да започне подготовка за Световното първенство в Пловдив от 22 до 26 юли. Тя пристига у нас, след като през уикенда завоюва пореден златен медал – триумфира на скиф лека категория при жените на световната купа в Люцерн. В края на юни Зоуи Макбрайд стана и световна рекордьорка в дисциплината – тя грабна златото на световната купа във Варезе с уникалното време от 7:24,46 мин. И подобри световния рекорд на двукратната олимпийска шампионка Констанца Бурчица (Румъния) – 7:28,15, който бе поставен преди цели 21 години.

Зоуи Макбрайд е родена на 27 септември 1995 г. Тренира от 14-годишна, а още преди да е навършила 20, вече е считана за едно от новите големи имена в гребането. На Световното първенство до 23 г. в Пловдив тя идва, за да защитава титлата си на двойка скул лека категория, а след това отново ще се концентрира върху скиф лека категория. На шампионата в България тя ще бъде в една лодка с Джаки Кидъл, която също се намира в много добра форма – завърши четвърта на скиф лека категория при жените на световната купа през уикенда. Отборът на Нова Зеландия, който вече се готви в града под тепетата, изглежда вдъхновен от идването на новата си голяма звезда за отлично представяне на българска земя.

„Имам да показвам още много. Гледам към Пловдив, където с Джаки да направим няколко много добри гонки”, каза Зоуи след последния си триумф в Люцерн.