Марк Селби се поздрави с 23-а ранкинг титла по снукър в професионалната кариера и първа от миналата година насам, след като надви Джон Хигинс с 10-5 фрейма във финала на Бритиш Оупън, който се проведе в Челтнъм.

В сблъсък от тежка категория между двама четирикратни световни шампиони Селби, който миналата година отстъпи на Марк Уилямс в спора за титлата, взе реванш за поражението си срещу друг състезател, роден през 1975 година.

Първата сесия бе равностойна, като „Веселяка“ бе една идея по-добър от шотландския си опонент и закономерно се оттегли с аванс от 5-3 фрейма преди доиграването. Селби направи серии от 63, 85, 137, 88 и 135 в първата половина от мача, докато Хигинс се отчете с брейкове от 80, 60 и 105 точки.

Вечерта започна отлично за „Вълшебника“, който спечели първата партия, но след това последваха два поредни фрейма за съперника, гарнирани с халф-сенчъри брейк от 85. Хигинс се закачи преди 15-минутната почивка, намалявайки до 5-7. Фрейм номер 13 обаче се оказа фатален за шотландеца, който имаше своите шансове в него, но в крайна сметка го загуби. Това пречупи Хигинс, а Селби затвори нещата в своя полза с тежки серии от 91 и 93 точки.

Титлата е под номер 23 от ранкинг веригата за Селби, който преди поражението си от Лука Бресел във финала на Световното миналата година, бе загубил едва два от 21-те си ранкинг финала преди това, стартирайки от триумфа в Шефилд през 2014. Хигинс остава с 31 ранкинг трофея на сметката си, последният от които обаче дойде през 2021 година на Шампионата на играчите. Това бе пети последователен загубен ранкинг финал за шотландския ветеран. / БГНЕС