2008 година като че ли бе изпълнена с повече светски новини около спортистите, отколкото такива за техните постижения. Макар това да не е добре нито за тях, нито за нас, спортните журналисти, на всички средностатистически хора им е интересно да знаят повече за живота на звездите. А през 2008 разбрахме много неща, за много звезди...

Започвайки хронологично, макар и надали ще продължим дълго така: в края на януари 2008 в Англия се случи нещо, от което медиите там, а и по цяла Европа напълниха купища страници. Фактите: Ашли Коул, понастоящем футболист на Челси, се осмели да изневери на английската роза Черил, за която бе женен само от година. С фризьорка, доста блондирана, и твърде невзрачна. Последва истински водовъртеж от молби, извинения, хленч и така нататък. В крайна сметка Черил прости, с което не само се превърна в истински „мъченик” на любовта. След като тегли черната в края на 2008, се оказа, че мисис Коул само е спечелила – тя стана още по-красива (свали шест-седем килограма), още по-известна, и още по-обичана от нацията! А и Ашли не смее да си покаже носа навън и следва своята госпожа като кученце...какво повече! Годината 2008 неслучайно на Острова бе обявена за годината на Черил Коул! Но стига толкова хвалби...

Изминалата година със сигурност ще се запомни и с плейбойското преобразяване на Кристиано Роналдо. Златната топка пусна в действие всичкия си мъжки чар, и след като дълго време не се шумеше около сексуалния му живот, за кратко си навакса...дори взе и малко аванс. Коя ли девойка не мина през леглото на португалеца, и независимо дали истина или не – списъкът на похвалилите се стана доста дълъг към края на 2008. (Да не се засяга Джърмейн Дефоу – неговият списък може да е по-дълъг, но Роналдо все пак е...Роналдо) Естествено, сред имената на хубавиците, носещи етикета „WAG” се отличи това на Нерейда Гаярдо, но това по-скоро бе нейна заслуга, отколкото негова...Роналдо не слезе от жълтите страници през цялата година – с жените си, с колите си, с именията си, с тена си, и още, и още...На мен дори мъничко ми писна от него!

Няма как обаче да им писне явно на хората от Бекъмови! А-хаа и да ги позабравим, все пак са на другия край на света, и айде хоп! Дали казах забравим?! Пак, както и през 2007, и 2006, и 2005 – ден без семейство Бекъм в светската хроника е като ден без хроника. Тази година Виктория отново блесна с изумителни тоалети, най-фрапиращи обаче май бяха обувките й без ток...През 2008 на сцената все по-сериозно застъпиха и синчетата на Дейвид и Вики, но на тях тепърва им предстои големият бум. Може би през 2009!?

Май първата част на миналата година не бе толкова пикантна, колкото втората. Ако ги делим, нека да е с Евро 2008. На шампионата на Стария континент шегата бе следната – че съпругите и приятелките на английските футболисти, т.нар. WAGs, липсват повече, отколкото самите национали. Благодарение на тяхното отсъствие обаче на папараците се отдаде възможност да заснемат доста по-свежи и непознати лица – на жените на шведи, германци, французи – които достойно заместиха островитянките.

Когато пак заговорих за жени, се сетих за едно интересно събитие, случило се в първата част на годината...при това в родния Благоевград! Там шефовете на Пирин шашнаха с екстравагантно решение и пуснаха свободен вход за дамите на стадиона, за мачовете на „орлетата”! Е, и това ако не е добър ход, здраве му кажи! Това стана през март, а в същия месец Gong.bg ексклузивно ви показа много половинки на известните спортисти у нас, по случай празника на жената.

През лятото в България хората я се вълнуваха от Европейското, я не. Изпи се доста бира, изговориха се доста клюки, но нищо особено гръмко. Затова събитието на лятото отекна силно през месец юни. Един от емблематичните футболисти на ЦСКА Йордан Тодоров каза „Да” на любимата Елена в красива сватба на 1 юни. Двамата наистина изглеждаха като от приказките, и ако Колийн, тогава все още МакЛафлин ги бе видяла, най-много да беше отменила своята сватба...

Е, стигнахме и до там, нямаше как. Най-обсъжданото предстоящо събитие през месеците до юни в Англия сигурно бе именно венчавката на Уейн Рууни и годеницата му Колийн. И тук се изписаха тонове мастило за роклята, за мястото, за гостите, и така нататък. И какво толкова, никой не разбра накрая. Малко клише, но все пак е Шекспир – „Много шум на нищо” – беше работата на Колийн и Уейн. Но пак е казано – „Щом се обичат младите, да се вземат”. Е, взеха се, ама и за някоя друга хилядарка по-малко, пак щеше да им е добре...смятам аз.

Сватбените камбани обаче се разминаха на друга популярна двойка – Роман Абрамович и неговата хубава Даша. Макар да пръсна един куп пари за яхти и къщи през 2008, финансовата криза разказа играта на руския милиардер...Накрая дори се наложи да отложи сватбата с Даша! Самата госпожица бе избрана сред 50-те най-стилни личности на английския Vogue, което дано поне малко да е успокоило нараненото й его...

След това бурно сватбарско лято, логично бе хорските погледи да си потърсят нови влюбени птиченца, на които да следят всяка стъпка, да им се възхищават и да ги пооплюват, когато е нужно. В такива бързо се превърнаха Люис Хамилтън и певицата Никол Шерцингер. След няколко месеца игра на „котка и мишка” двамата най-после си признаха, че се обичат по едно романтично време и оттогава са неразделни. На крилете на любовта Люис стана световен шампион, а Никол издаде поредните си няколко хита. Тепърва обаче се заговори за сватбени камбани, така че 2009 ще бъде отново на тях двамата, това е сигурно.

Никол повлече крак и още холивудски принцеси погледнаха към спортистите...като Адриана Лима и Марко Ярич, Жизел Бюндхен и Том Брейди, а не на последно място – Мадона и бейзболистът Алекс Родригес...Хм, не са никак глупави тези какички, май!

В България също имаше комбинация певица-спортист, набила се по един или друг начин в главите на хората. Фолк дивата Андреа и боксьорът Кубрат по път и над път тръбяха как не могат да живеят един без друг, цяла година, без прекъсване, истинска идилия...Други фолк красавици се гушнаха в леглата на разни футболисти, като тук вече е трудно да се изчисли с точност колко процента от писанията са истина и колко лъжа. Родният вратар/плейбой/син на шефа на БФС Ники Михайлов обаче изненадващо изпусна невероятната Николета, и хукна да гони фустите на хубавките девойки по страната...Добре, че живее чак в Холандия през по-голяма част от годината.

Истински фурор в България предизвика новото попълнение на ЦСКА, Гардар някой-си. Наистина с жена като тази на Гардар, няма нужда да му знаете името чак толкова правилно. Адсис Ран се появи на „Българска армия” и буквално отвя конкуренцията от иначе красиви футболни съпруги на „червените”. Поне така казват мъжете...

Ако някоя българска прелест отвя мозъците на мъжете не у нас, а по света – тя отново е свързана със спорта. Съпругата на рали шампиона Румен Дунев – Катя – зае престижното трето място на Мисис Свят 2008 и напълно си заслужи нашите овации.

Друга родна дама, на която сваляме шапки, е безспорната шампионка Станка Златева. Госпожицата доказа, че е №1 на тепиха, но след титлата си от Световното, и среброто от Олимпиадата, Станка показа, че се справя не по-зле и на дансинга. Тя бе душата на прочулите се купони на борците, и до сутринта се забавляваше без да и мигне окото. Е, това се казва шампион!

Като събитие, свързано със спортисти пък, се отличи Dancing Stars. Първото му издание в България мина с много, много участия на спортни личности, коя от коя по-известни. Те бяха както сред танцуващите, така и сред гостите, затова безспорно шоуто привлече и интереса на любителите на спорта.

Ще приключим както го започнахме – хронологично – с месец декември, но преди това малко телеграфни „жълтини”. В Италия много футболисти бяха изоставени от прелестни красавици, но не страдаха дълго, и си намериха нови любими. Тиери Анри се „отърва” само с 8 милиона евро след развода с Никол Мери. Антонио Касано издаде скандална автобиография, в която обяви, че е спал със 700 жени (!). Роналдо, бразилският, си легна с травестити. Един куп спортисти станаха татковци. Още цял куп футболисти бяха изловени от папараците пияни-заляни по улиците. Някои от тях, като Стивън Джерард, дори ги изби на агресия...

Биха се и двама футболисти на Левски, но без особени последствия...О, и най-после се намери кой да тикне О Джей Симпсън в затвора, разгеле!

Месец декември бе пълен със събития, а може би най-грандиозното от тях бе избирането на Мъж на годината, тъй като през 2008 това бе спортист и той се казва Пламен Константинов. Номиниран в тройката бе и Димитър Бербатов, но изборът на хората падна на Гибона. Той бе награден на бляскава церемония, на която дори отрони няколко мъжки сълзи, поклон!

Като за край на 2008, на бял свят се появи и наследникът на вратарската фамилия Михайлови. Синът на Живко Миланов и дъщерята на Боби Михайлов взе името на чичо си Николай, за да продължи традицията в семейството.

Бял свят видя и набралият бързо популярност „гол” календар на ЦСКА, който одумван до безумие, просто почерпи опит от чуждото...Чудно защо мъжете не протестираха на голите календари на куп волейболистки, баскетболистки, футболистки, а дори и кечистки, макар и не най-красивите?! Такива календари направиха буквално вече във всяка западноевропейска държава, с „гениалната” идея – сексът продава!

Изводът от 2008: Беше весело зад кулисите на спорта. Имаше от всичко: Любов, изневери, секс, красавици, катастрофи, побои, пиянски нощи, сватби и кръщенета...

Прогнозата за 2009: Няма! Само надежда да е по-добра и още ПО!

Ей, и да не забравяме, екипът на Гонг също расте и хубавее – Добри Атанасов вече се радва на прекрасния син Виктор, Gong.bg изпрати абитуриент, взе диплома за висше и още, и още...