Седем спортисти ще представят България на световното първенство по лека атлетика в зала в Доха (Катар) от 12-ти до 14-ти март.

Нормативи за участие покриха Ивет Лалова (60 метра), Венелина Венева (скок височина), Ваня Стамболова (400 метра), Петя Дачева (троен скок), Спас Бухалов (овчарски скок), Николай Атанасов (скок дължина) и Момчил Караилиев (троен скок).

Норматив покри и Инна Евтимова за спринта на 60 метра, но се контузи на международния лекоатлетически турнир в зала в белгийския град Гент в средата на февруари.

Отборът пътува утре за Доха през Истанбул и се прибира на 15-ти март в 9.45 часа сутринта.

Венелина Венева е получила мускулна травма наскоро, но след проведено бързи лечение от федерацията са преценили, че може да участва.

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов каза по няколко думи за всеки от атлетите, но добави, че трябва да бъдем реалисти.

"Ако например Ивет Лалова бяга в рамките на 7.24 секунди ще бъда щастлив. Който и да е от българите, ако се класира за финал това ще бъде изключително представяне", добави Карамаринов.

Асен Христов, вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика, който ще бъде официален гост на европейското първенство на открито в Барселона през лятото, разкри, че премии ще получат всички български финалисти в Доха.

"Всяко участие във финал е много голямо постижение. Световното първенство си е световно първенство. Ще премираме всеки наш атлет, който е на финал. Сега е криза, но аз смятам, че тази година ще бъде най-тежката за спорта", заяви Христов. Отново бе засегнат въпроса за зала "Фестивална", която се очаква да бъде ремонтирана от МФВС.

"Зала "Фестивална" не става за нищо. Вече дори има насрещен вятър, защото от някъде духа. Министър Нейков ме увери, че ремонта на залата ще започне веднага след края на зимния сезон. Ние дори сме готови една година да няма зимен сезон, но да се ремонтира залата", коментира Добромир Карамаринов.