Американската шахматна федерация иска да организира насрочения за България полуфинален мач за Световно първенство по шах между Веселин Топалов и Гата Камски, научи Гонг.

Международната федерация ФИДЕ на Президентския си съвет в Талин взе решение този двубой ще бъде организиран у нас през ноември или декември. Победителят от сблъсъка Топалов – Камски ще играе с победителя от мача Ананд - Крамник за световната шахматна титла догодина.

„ФИДЕ ще даде възможност на САЩ да представи оферта за домакинство, която трябва да бъде по-добра от нашата, с банкови гаранции до 31 март. Американците ще избират между Сиатъл и Ню Йорк. Процедурата след това ни дава шанс за месец-два да изравним тяхната оферта и ако успеем, мачът ще бъде в България. Аз съм оптимист, че сблъсъкът Топалов – Камски, ще е тук. Щатите могат да намерят банкова гаранция, но зависи каква е сумата. Не е никак лесно въпреки всичко. Те са се амбицирали доста. Сега нищо не се знае”, заяви за Гонг мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов.

От щаба на 19-тия световен шампион на черно-бялата дъска не възнамеряват да дадат без „бой” домакинството си. „Само в краен случай ще отидем в Америка! Това ще стане, ако тяхната оферта е нещо толкова голямо, което не може да се бие. Вече ни се полага едно домакинство – ходихме в Елиста, отказаха ни мача-реванш Топалов – Крамник, въпреки че дадохме банкова гаранция от 2 милиона долара. Време ни е да сме домакини. Само като крайна стъпка ще отидем в САЩ”, категоричен бе Данаилов.

Вчера Силвио Данаилов се срещна с председателя на ДАМС Весела Лечева именно да обсъждат нещата около този мач. „Трябваше да информирам г-жа Лечева какво се случва, защото тя бе с нас в Талин, когато ни дадоха домакинството. Тогава ни помогна много. Доста активно обсъждахме и варианта мачът да бъде във Велико Търново, защото интересът там е много голям. Може да наемем там две къщи в Арбанаси, като домове на щабовете на Веско и Гата. Доволен съм от срещата, защото Лечева винаги ни е помагала. Велико Търново е много интересна опция. Отдавна не съм ходил, но кметът има интерес да вземе мача, така че този град има големи шансове.”

Данаилов даде оценката си за представянето на двамата си гросмайстори след почивния ден на първия турнир от „Големия шлем” по шах „Корус” във Вайк ан Зее. Топалов е на 9-то място след 2 ремита и 2 загуби. Лидер е Владимир Крамник с 1 успех и 3 ремита. В надпревара Б, Чепаринов е 11-ти след 2 победи, 1 реми и 1 загуба. Днес в партия от петия кръг Веско излиза с белите фигури срещу Борис Гелфанд.

„Веско и Иван стартираха колебливо. За Топалов това е известно, че навлиза трудно във форма, че загрява бавно. Ясно е, че не му върви играта, но е хубаво, че Вайк ан Зее е дълъг турнир с още девет партии. Нещата може да се обърнат. Веско трябва да покаже запазената си марка – силен финален спринт и много победи на финала. Чепаринов е на половин точка зад лидерската група. Очаквах повече от него, но може да спечели турнира, той е в ролята на фаворит”, каза още Силвио Данаилов.