Бившият футболист Скот Блекмун бе избран за директор на Олимпийския комитет на САЩ. Той бе представен официално днес пред медии и общественост в Колорадо Спрингс. 52-годишният Блекмун е адвокат по професия, и ще е третият човек на поста в последните 10 месеца.

Длъжността на е нова за Скот Блекмун, който вече заемаше подобен пост преди 10 години, когато пак работеше за американската олимпийска кауза. Сега обаче задачата му е доста по-сложна, тъй като за последните месеци начело на комитета имаше много промени, при това наложени от негативни реакции.

Блекмун наследява Стефани Стрийтър, която пое работата в началото на 2009 от Джим Шер. Тя обяви, че не иска да работи повече за олимпийското движение, дни след елиминацията на Чикаго в избора за Игрите през 2016 година. Това предизвика и вот на недоверие от страна на федерациите към Стрийтър, и тя напусна.

Президентът на Олимпийския комитет на САЩ Лари Пробст представи Скот Блекмун с думите: „Радваме се да приветстваме Скот като наш изпълнителен директор, и обратно в редиците на комитета. Със своите познания за олимпийското движение, връзките му в олимпийското семейство, и отдадеността му, всички ние сме сигурни, че той ще се впише чудесно в тази роля и е готов да представя нашия комитет преди Олимпиадата във Ванкувър.”

Обявяването на назначението на Скот Блекмун съвпадна и с преместването на Американския олимпийски комитет в нова сграда в центъра на Колорадо Спрингс.