Олимпийският комитет на САЩ (USOC) предложи на Русия помощта си за подготовката на Зимните олимпийски игри през 2014 г., въз основата на сътрудничество с Руския олимпийски комитет, предаде РИА Новости.

Руският черноморски курорт Сочи спечели правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., след като победи в надпреварата Австрия и Южна Корея. "Става дума за рамково споразумение, очертаващо сътрудничество с USOC в бъдеще, което предвижда, че американците са готови да участват в програмите, разработени от организационния комитет на олимпийските игри в Сочи през 2014 г.", заяви Виктор Хоточкин, вицепрезидент на Руския олимпийски комитет.

Той добави, че споразумението включва и "размяната на спортни делегации ... съвместна борба срещу допинга в спорта и много други дейности". Споразумението беше сключено за срок от пет години до 2014 г. Руският ежедневник "Ведомости" съобщи по-рано, цитирайки данни на министерството на регионалното развитие, че 1,054 трилиона рубли ще бъдат изразходвани между 2009 и 2012 г. за правителствена програма за изграждането на олимпийски съоръжения в Сочи. 699,3 милиарда рубли са отделени от федералния бюджет.