Американецът Ноа Лайлс стана световен шампион на първенството по лека атлетика в Доха в бягането на 200 метра при мъжете.

22-годишният спринтьор завърши с време 19.83 секунди, като изпревари Андре де Грас от Канада с 19.95. Трети се нареди еквадорецът Алекс Киньонес с 19.98 секунди. По-рано на първенството Де Грас стана бронзов медалист на 100 метра.

Лайлс е двуктарен световен шампион за младежи до 20 години, шампион от младежките Олимпийски игри и от младежките Панамерикански игри. Така той към тези отличия прибавя и първо злато от Световното за мъже.

В бягането на 800 метра 22-годишният американец Донован Бразиър преодоля дистанцията за 1 минута, 42.34 секунди, поставяйки рекорд на световните първенства. Втори остана босненецът Амел Тука с 1:43.47, а третото място е за кениецът Фъргюсън Черуиъот Ротич с 1:43.82.

Бразиър е и първият американец, който печели световната титла на тази дистанция, а преди Световното постави национален рекорд на страната си. Изобщо за възпитаникът на Университета в Тексас тази година се превръща в най-успешната в кариерата му, след като постигна победа и на турнира от Диамантената лига в Цюрих през август.