Американските спортисти ще се състезават на Летните Олимпийски игри в Пекин въпреки настоящите прояви на насилие в Тибет и призивите за бойкот, съобщиха от Националния олимпийски комитет (НОК) на САЩ.

„Изобщо не се обсъжда идеята за отказ от олимпийските игри“, заяви говорителят на американския НОК Даръл Сийбъл.

„Често срещано е разбирането и признанието, че с бойкот не се постига абсолютно нищо друго освен нечестно наказание за спортистите. Важно е да помним зад какво застава олимпийското движение. Това е една възможност за нашия свят да се обедини. Подобни възможности са по-необходими и важни в света ни днес, отколкото изобщо някога са били“, добави Сийбъл.

Позицията на американския Олимпийски комитет е в унисон с тази на европейския съюз и Международния олимпийски комитет (МОК). Президентът на МОК Жак Рох заяви по време на посещението си в Порт ъф Спейн, Тринидад, че нито едно правителство не е призовало за бойкот на Олимпийските игри в Пекин заради смазването на протестите в Тибет.

„Нямаше никакви призиви за бойкот, от нито едно правителство, и ние бяхме окуражени от позицията на ЕС и правителствата на големите държави, които заявиха непредубедено, че бойкотът не би бил решение“, каза Рох. САЩ и ЕС призоваха Китай да прояви сдържаност, докато ООН изрази загрижеността си. Решението за бойкот на игрите зависи от американското правителство, но Сийбъл заяви, че Олимпийският комитет на САЩ не е разговарял с Белия дом за подобна възможност.

„Не е нужно. Спомнете си, че президентът бе поканен да присъства на игрите и той даде да се разбере, че възнамерява да го направи“, посочи говорителят.