САЩ - Бразилия е финалът на женския волейболен турнир в Пекин, какъвто бе и сблъсъкът за титлата и във футбола при жените.

Американките спечелиха срещу Куба с 3:0, а латиноамериканките надделяха със същия резултат срещу домакинките от Китай.

В ранния полуфинал трикратните олимпийски шампионки от Куба отпаднаха след изненадваща загуба от САЩ с 0:3 гейма. Това е първа загуба за островитянките на турнира.

Кубинките, които завоюваха златните медали на три поредни Олимпиади в Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни 2000 и са бронзови медалистки от Атина 2004, бяха тотално надиграни от тима на САЩ и загубиха в отделните геймове на 20, 16 и 17 за час и седем минути игра.

За американките най-резултатна беше Таиба Ханеф-Парк с 12 точки. За Куба по девет точки записаха Юмилка Руис и Росир Калдерон.

Бразилия победи категорично олимпийския шампион Китай с 3:0 във втория полуфинален мач на Олимпиадата. Селесао няма загубен гейм в Пекин и остава фаворит номер едно за титлата.

Най-резултатна в мача, който продължи един час и 13 минути, бе бразилката Шейла Кастро със 17 точки. Чжан Ли и Имей Ван завършиха с по 10 точки в китайския отбор.