Списание „МАХ” публикува в априлския си брой интервю с боксьора Сашо Пацов, който минава през телената ограда на затвора, за да стигне до хонорар от 14000 лева за мач и битка за титлата в свръхтежка категория при професионалистите. „Жената обича гадния мъж!”, казва Пацов.

Интервюто с 33-годишния боксьор ни пренася в зала „Универсиада”, за да попаднем между крошетата и ъперкътите на Коко Тайсъна и Сашо Пацов. Атмосферата е силно напрегната, тълпи от хора затаяват дъх, залата пращи от тестостерон...

„Мачът на омразата”, така е известна срещата между двамата боксьори - врагове от детинство. Мачът завършва с равен резултат, но тълпата избира своя герой и това е Александър Пацов.

„Аз съм боец. Затова надделявам” - разказва Сашо след мача. Той е момче от улицата, разчитало винаги на голите си юмруци. Започва тренировки в „Славия” и „Левски”. Едва на 16 вече има 25 нокаута от 30 мача и става шампион на България при юношите. Първият нокаут му отнема само 8 секунди.

„Беше републиканско. Треньорът ми каза: „Ще играеш ти, Сашо.” И направо ми се доака. Беше ме страх, притесних се. Исках да му кажа: „Не съм подготвен, обаче се срамувах.” Страхът много ме амбицира, исках да го махна от себе си. И отидох там - бам, бам, бам - 8 секунди. Няма да го забравя никога.”, разказва боксьорът.

Причина на попадне на ринга са семейните побои. „Баща ми влизаше в 4 през нощта в стаята, пиян, с бутилка, и ми искаше бележника. А вътре двойки, двойки... Той беше рибар и ме караше да си избирам въдицата. Чудех се дали дебела или тънка. И я чупеше в мен. Оттам почваше майка ми. Изтръпнал съм от баща ми, нямам страх. Толкова бой съм ял като дете, убивал ме е...”

Като тийнейджър Сашо започва да излива агресията си на улицата, нападайки хора, за да ги обира... до 1990 година, когато в ръцете на уличната му банда загива беден старец и Пацов попада в затвора.

„Изградих характер. Пред мен за 5-6 месеца, за година хората се побъркваха. Идвало ми е да взема ножа и да се разпоря. Не виждах небето често. Вечер, като ме заключат в килията, съм се качвал на шкафчето да гледам звездите. Не мога да го обясня... Много е тежко да ти отнемат свободата.”

Сашо излиза от затвора през 2000 година след десет години в компанията на бабаити, тарикати, милионери, крадци и убийци. Въпреки че най-добрите спортни години са зад гърба му, Пацов започва да се боксира в аматьорски мачове…

До 29 септември 2007, когато е големият неофициален двубой с Константин Семерджиев - Коко Тайсъна. Сега Сашо се бие единствено за пари. За победата в залата на ЦСКА гологлавият боксьор си тръгва с 14 000 лева.