Саша Митева и Далия Пенкова се класираха за финала при волните дуети в състезанията по артистично плуване на Европейските игри в Краков-Малополска. Митева и Пенкова се наредиха на 12-о място, последното даващо право на участие в следващия етап на надпреварата. Българките получиха оценка 144.4315 т. за своето изпълнение. Финалът на волните дуети ще бъде на 24 юни.

„Всички сме много щастливи. Имах вътрешно усещане, че ще преодолеем квалификацията още при заминаването от София. България от много години не е била на финал на Европейско първенство по артистично плуване. За нас това е историческо постижение. Надявам се да имаме възможност след финалното изпълнение да минем малко по-напред в класирането. С новия правилник в артистичното плуване всеки има шанс. Имаме къде да повишим оценката, но както ние разчитаме, че ще коригираме грешките си, така и конкуренцията ще се опита да натрупа по-голям актив”, каза треньорката на момичетата Галина Георгиева.

Квалификацията беше спечелена от австрийския дует Анна-Мария Александри/Ерини Марина Александри, които получиха оценка от 265.1459 т. за представянето си. Двете момичета са с българска треньорка в лицето на Албена Младенова. Второ и трето място заслужиха дуетите на Украйна и Израел. В квалификацията участваха представители на 18 държави.

Утре (22.06) Саша Митева и Далия Пенкова ще участват в надпреварата при техническите дуети. Българките са под номер 4 в стартовия лист. Състезанието е от 19.00 часа. Преди обяд другите ни двама представители в артистичното плуване Христина Черкезова и Димитър Исаев ще покажат своето изпълнение в дисциплината технически смесен дует. Черкезова и Исаев са с шести стартов номер, като конкуренцията им е от представители на Испания, Франция, Великобритания, Италия, Сърбия, Белгия и Германия. Днес българската двойка проведе своята официална тренировка преди дебютното им участие.

Надпреварата по артистично плуване на Европейските игри 2023 се провежда в центъра за водни спортове в Освиенцим.