За нови и доста тежки разкрития в допинг аферата на Ланс Армстронг съобщи френското седмично списание „Le Nouvel Observateur“.

Според престижното издание в аферата е замесен дори бившият президент Николас Саркози, който е помогнал на Армстронг да прикрива, че взима допинг.

В материала се казва, че Саркози, докато бе президент, лично се е погрижил шефът на Антидопинговата агенция на Франция Пиер Бордри, който е бил критично настроен спрямо Армстронг, да бъде уволнен.

Тоест: Саркози е помогнал един борец срещу допинга да бъде разчистен от пътя, за да може Армстронг необезпокояван да продължи да взима медикаменти и да печели състезания.

Бордри разказва пред списанието: „Армстронг сам ми го каза. Той се похвали, че е поискал главата ми пред президента. След това поисках пояснение от Елисейския дворец, но не получих отговор. Бях ужасен.“

Пиер Бордри бе най-висшестоящият допинг следовател във Франция до 2010 година. След завръщането на Армстронг в колоезденето през 2009-а Антидопинговата агенция впрегна сили да докаже, че американецът употребява допинг.

Саркози пък се считаше за един от големите фенове на Армстронг и на няколко пъти го приемаше в Елисейския дворец. През 2010-а колоездачът дори подари колело на президента.