Свръхзвукови самолети, напети хайдути, крилати трабанти, плажни барове, мъже по пелени, гигантски балони, портативни титаници и катапултиращи се муджахидини летяха и плаваха на първия невероятен Red Bull Flugtag на родна вода.

29 екипа от цялата страна се събраха на 2 юли 2016 г. във Варна, за да премерят мечти, инженерна мисъл и творчески талант в уникалното състезание по летене със самоделни безмоторни машини. Пристанище Варна събра над 10 000 жадни за крилати емоции зрители, които се забавляваха на невижданото шоу от зрелищни пльосвания и невероятни изпълнения.

Специална част от програмата беше изумителното летателно шоу на The Flying Bulls (Летящите бикове), която набразди небето с цвят и фигури и накара кожата на публиката да настръхне. Над 10 минути гениалните пилоти на флотата рисуваха в небето под звуците на въздействаща музика като манифест на вечния стремеж на човека да лети. Дори водещите Алекс Раева, Рачков и Ненчо Балабанов изгубиха ума и дума и гледаха с отворени уста.

Освен невероятните фигури, публиката се наслади и на забележителните умения по акробатичен параглайдинг на единствения Red Bull спортист от България – Веселин Овчаров, който на два пъти изпълни спиращи дъха въздушни чудеса с крилото си.

Седем-членното жури, в състав: Биляна Раева, Екатерина Стратиева, 100 Кила, Александър Сано, арх.Виксор Бузев и Сашо Кадиев - с помощта на прецизни резултати от прелетяното разстояние, отличи за носители на наградите три отбора, всеки от които се представи по уникален начин (

Големите звезди на първия ден за летене в България бяха 404А, и за да не стават отново грешки, всички ги наричаха ЧОЧА! Бус ретро модел, превърнат в бар и пристан за сърфове показа нагледно, че може да лети. Оценката за креативност, както и за представяне, изстрелва победителите към световните клиф дайвинг серии през октомври в Дубай. Там обаче, полетът надхвърля техните 13,20 м. и скоковете във вода са от зашеметяващите 28 м., изпълнени от топ атлети в спорта.

Веднага след отбора победител се наредиха и НЕБЕСНИТЕ МАЙНИ, които са и с най-дългия полет на Пристанище Варна – 21,40м. Техният би-план бе конструиран именно с мечтата да надмине световния рекорд от 78,64м., но поне постави българския. Наградата да посетят Hangar-7 е точно за тези въздухо-мечтатели, които ще видят още много видове самолети, въртолети и дори Стратосферолети.

Трети се класираха X-Ventors, които впечатлиха журито с авиаторско шоу на рампата и полетяха смело с безупречния си би-планов безмоторен самолет. Весо Овчаров ще ги посвети в безмоторното летене със своето вярно крило, което ще е тяхното въздушно око за птичи поглед над България.

Въпреки сериозните заявки за надминаване на световния Флугтаг рекорд от 78м прелетяно разстояние, родните рекорди бяха по-скоро в сферата на смелите идеи, страстното изпълнение и артистичността на изпълнение. Безумните смелчаци доказаха, че човешките възможности нямат граници, а въображението е безкрайно.

Мнозина жители и гости на Варна определиха FLUGTAG за събитие на годината. Освен това, събитието беше посетено и от десетки журналисти и фотографи, които „акостираха” в специално изградените цветни и забавни бункери, за да отразят събитието от „първо лице”.

И нека никога не забравяме, че Red Bull дава крила на всеки, но политат само смелите и креативните!

Благодарим за подкрепата на Община Варна и Пристанище Варна, и всички, които летяха с нас!