ФИДЕ отложи с един ден първата партия от мача за световната титла по шахмат в София между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд.

Така вместо на 23 април, настоящият световен шампион и българският претендент ще се изправят един срещу друг в събота, тъй като Ананд не успя да пристигне навреме в България, след като огромен брой полети в Европа бяха отменени.

Точният час, в който премиерът и председател на организационния комитет Бойко Борисов ще направи първия ход в двубоя, все още се уточнява.

На официалната пресконференция, в присъствието на Ананд и Топалов, Георгиос Макропулос обяви окончателното решение на ФИДЕ, което е съгласувано и с вече пристигналия у нас шеф на световната централа Кирсан Илюмжинов.

19-ият световен шампион Веселин Топалов сподели, че е „най-хубаво да се печели вкъщи и да се губи възможно най-далеч от родината.”

„Тъй като страната ни не може да се бори за домакинство на зимни или летни олимпийски игри, организацията на световно първенство по шах е по-евтин начин за реклама на България. От пет години аз и Ананд доминираме в световния шах, но чак сега се срещаме на такова ниво”, коментира Веско Топалов.

От своя страна пък индиецът сподели: „Щастлив съм отново да бъда тук. Дойдох основно да играя шах. Благодаря за разбирането.”

Въпреки че двубоите от Шампионската лига по футбол и Лига Европа не бяха отменени, ФИДЕ отложи началото на сблъсъка, след като се наложи Ананд да пътува с микробус вместо със самолет.

Макропулос също така честити рождения ден на Силвио Данаилов и му пожела успех в битката за шеф на европейската федерация.