Световният рекордьор Юсейн Болт щеше да пробяга 100 за феноменалните 9.55 секунди на Олимпиадата в Пекин! Ямайският спринтьор щеше да подобри рекорда с още 14 стотни, само ако не бе забавил ход 20 метра преди финиша, за да се потупа доволно по гърдите. Това изчислиха физици, които анализираха бягането на Игрите в Китай.

Болт подобри предишния рекорд – 9.72 с 0.03 секунди, а ако бе продължил да бяга, както го стори в първите 80 метра, времето му щеше да е 9.55!

22-годишният ямаец спечели и златото на 200 метра на Олимпиадата, като отново подобри рекорда на 19.30 секунди.

Ханс Ериксен от института за теоретична астрофизика в Университета на Осло в Норвегия, и неговите колеги са изследвали записи на състезанието, фокусирайки се върху Болт и втория класирал се след него Ричард Томпсън. И двамата атлети забавиха темпото в последните две секунди от състезанието, но изпълненията на Болт допълнително продължиха времето му.

Ако се бе забавил колкото Томпсън, Болт щеше да финишира за 9.61 секунди. Но тъй като ямаецът бе значително по-бърз от съперника си в първите осем секунди, специалистите определили, че ако Болт бе намалил малко по-малко темпото, щеше да завърши за невероятните 9.55 секунди.

„Не искаме да кажем, че това е финален и окончателен резултат,” заяви Ериксен. „Това просто е забавно приложение на простата физика, ние направихме, каквото можахме.”