„Нито дъжд, нито гръмотевици няма да ни попречат да проведем турнира „Павел Павлов”. Само да не падат камъни и градушки от небето”, каза пред Гонг организаторът на най-силния международен турнир по лека атлетика у нас Георги Павлов.

В събота при вход свободен от 19 часа на Националния стадион „Васил Левски” всички любители на царицата на спортовете ги очаква третото издание на възпоменателната надпревара. „Еврофутбол” осигурява наградния фонд, премиите, купите и медалите, а също така множество подаръци за публиката.

17 дисциплини, над 200 атлети от 5 континента ще покажат най-доброто от себе си, като в събота привечер на пистата ще може да се видят родните ни топ атлети, а Ивет Лалова е рекламно лица на надпреварата.

Турнирът „Павел Павлов” е в групата на 15-те турнира под егидата на ЕАА в категория „Класик”, като само бюджетът не му позволява да се изкачи по ранг нагоре.

Най-титулуваният очакван участник Алвин Харисън обаче няма да участва. Американецът е изпуснал самолета си в Доминикана, а 1700 евро за нов билет няма. Организаторите обаче обещават, че слаби дисциплини няма да има.


Ето какво разказа пред Гонг за предстоящия лекоатлетически спектакъл в събота Георги Павлов:

„Всичко е готово за турнира в събота от 19 часа на Националния стадион „Васил Левски”. Входът за зрителите ще бъде свободен. Също така ще се проведе и Републиканското първенство за 16 годишните. Над 27 страни ще вземат участие от 5 континента и с българските участници ще станат над 200 атлета. Тази година ще бъде най-масовият турнир от трите издания досега.

Най-хубавото е, че очакваме всички родни звезди – покрилите норматив за Световно Ваня Стамболова, Венелина Венева и Момчил Караилиев. От останалите Кольо Нешев, Георги Иванов, Николай Атанасов. Ивет Лалова е рекламно лица на турнира. Тя ни е обещала, че ще дойде на стадиона, но дали ще бяга, ще видим. Важното е, че всеки ще може да вземе автограф от нея. В момента тя не е в най-добрата си форма, а голямата й цел е Световното.

В събота вечерта на стадиона ще присъстват над 20-30 световни и европейски шампиони. Ще има доста международни звезди и атлети, а и резултатите ще покажат това. Относно Алвин Харисън, които беше най-титулуваният ни участник, той е изпуснал самолета си онзи ден в Доминикана. Днес е отишъл да лети със същия полет, но са му казали, че билетът му е изгорял и трябва да си купи нов. Нужни са нови 1700 евро, а пари за втори билет ние нямаме. Така ще се разделим с участието му, въпреки огромното ни желание и че сме пратили 1210 евро за първия билет.

Вниманието на зрителите бих го насочил към тройния скок - жени, там ще има над 6 участнички с резултат над 14 метра, а това отдавна не се скача в България. На 400 метра - мъже ще има над 7-8 атлети от чужбина. На 100 метра ще бъде шампионът на Азия, в сектора за гюле ще има представители на най-големите школи - руската и американската, а това не се е случвало у нас от 20-ина години. При копието също ще има много чужденци. На 400 метра за жени Ваня Стамболова ще се мери място с финалистката от Олимпиадата - Помпей от Гвиана, която е и трета в световната ранглиста. Във високия скок Венелина Венева ще спори с доста класни чужденки. При Момчил Караилиев в тройния скок също ще има много силно присъствие. Няма слаби дисциплини! В бягането на 3000 метра ще има световна и европейска шампионка.

Дано имаме само късмет с времето! Но за нищо няма да се учудя. Цяла година ни върви на дъжд и гръмотевици, рязаха ни с пари, сега и звездата ни не хвана самолета си. Явно в година на криза е като криза. Нищо чудно и времето да ни обърне гръб. Но състезание ще има, атлетика се провежда и при дъжд! Само дано да има добри резултати. Атлетите са свикнали и на дъжд, и на слънце. Нито дъжд, нито гръмотевици няма да ни попречат да проведем турнира „Павел Павлов”. Само да не падат камъни и градушки от небето . . .

В момента за нас е мираж да стане турнира от категория „Премиум”. Сега сме „Класик”, а такива в Европа има 15 турнира. С голям зор стъкмихме бюджета сега, само пари се нужни.

За трета година спонсор на турнира ще бъде „Еврофутбол” и от българския букмейкър обещаха всеки зрител да може да участва в игри с награди. Ще се правят някакви прогнози за отделните дисциплини.”