Божидар Бояджиев ще се бори в репешажите за бронзовия медал при най-тежките до 120 килограма в свободния стил на световното първенство по борба в Баку. Състезателят на Левски постигна две чудесни победи, след което претърпя загуба, но въпреки това успя да намери място в репешажите, които ще излъчат двамата бронзови медалисти.

В първата си среща Бояджиев се наложи над Алексей Мастепанов от Беларус с 2:0 части, а на осминафиналите победи Хосе Куба от Испания отново с 2:0 части.

Световният шампион от Техеран 1998 Алексис Родригес (Куба) обаче се оказа непреодолима преграда за Бояджиев на четвъртфиналите. Българинът отстъпи на именития си съперник с 0:2 части. Бояджиев направи всичко възможно, за да се противопостави на кубинеца. Донякъде успя през първата част, но се провали в края, когато можеше и да спечели - 2:3 точки. Във втората част Бояджиев отпадна физически и логично отстъпи с 0:3 точки.

Родригес се оказа непреодолим съперник дори за олимпийския и двукратен световен шампион Артур Таймазов (Узбекистан). В оспорвана полуфинална схватка двамата борци не успяха да си вземат точки. И двете части завършиха при 0:0 и захватът за крака определи победителят. Кубинецът имаше късмет при жребия, като и двата пъти му се падна да прави захват за крака на узбека. Родригес използва максимално предимството си и постигна победа с по 1:0 точки и в двете части. Така кубинският борец достигна до финала и издърпа Бояджиев в репешажите. Ако Родригес бе загубил, Бояджев отпадаше.

Сега българският борец има възможност да атакува както бронза, така и олимпийската виза. В първия кръг от репешажите Бояджиев почива, а във втория ще срещне победителя от двубоя Мартин Зидики (Германия) - Томас Роуландс (САЩ).

Една победа е нужна на Божидар Бояджиев, за да отиде на малкия финал, където ще го очаква олимпийският и двукратен световен шампион Тимур Таймазов, който неочаквано се препъна срещу Алексис Родригес.

Останалите наши представители в петия ден на шампионата на планетата - Николай Щерев (96 кг) и Джулия Окот (48 кг) приключиха участието си.

Дебютантът Николай Щерев стартира с победа. В първия кръг в категория до 96 килограма синът на легендата Симеон Щерев надделя над Петер Пеха (Словакия) с 2:1 части (0:1, 1:1, 1:0). Във втория кръг обаче Щерев-младши отстъпи на Руслан Шейхов от Беларус с 0:2 части (1:2, 0:1) и отпадна.

Младият български борец изпусна шанса си през първата част, когато пет секунди преди края изравни 1:1. Щерев вече се виждаше победител в тази част, но неочаквано допусна груба грешка и Шейхов взе победната точка буквално в последната секунда.

По-късно беларусинът загуби на осминафиналите от Дремиъл Кормиър (САЩ) с 0:2 части и по този начин не успя да изтегли Николай Щерев в репешажите за бронзовия медал. Все пак младият български борец записа една победа при първото си участие на голям международен форум при мъжете.

Ветеранката Джулиета Окот не успя да впечатли при завръщането си на тепиха. Окот претърпя загуба още в първия кръг при най-леките - категория до 48 килограма. 38-годишната Окот отстъпи на Ву Ли Чуан (Тайпе) с 0:2 части (0:1, 0:1) и отпадна.

Репешажите в последните две категории в свободния стил и в първата категория при жените са следобед от 15.00 часа българско време, а финалите започват от 16.00 часа. Утре няма да има българска представителка в следващите три категории при жените - 51, 55 и 59 килограма.