Британецът Саймън Йейтс остана начело в генералното класиране на Колоездачната Обиколка на Италия след днешното индивидуално бягане по часовник.

Пет етапа преди края на състезанието той спаси преднината си от 56 секунди на върха и остава основен претендент за крайната победа. Иначе днес победата в етапа беше за австралиеца Роуън Денис, а Йейтс остана на 22-о място, на 97 секунди от победителя. Но по-важното е, че само със 75 секунди го победи третия Том Думолен, който е защитаващ титлата си.

След две етапни победи до момента, Йейтс стартира деня с аванс от 2 минути и 11 секунди пред Думолен. Холандецът взе преднина пред Йейтс от 21 секунди на 12-ия километър и я увеличи на 48 на 24-ия. Времето на австралиеца в дистанцията от Тренто до Роверето е 40 минути. Германецът Тони Мартин остана 2-и на 14 секунди, а Думолен се задоволи с 22 секунди назад. Миналогодишният победител, който е и световен шампион в индивидуалното бягане по часовник, се надяваше тук да компенсира изоставането си, най-вече заради традиционните проблеми на британеца.

Друг британец обаче- Крис Фруум, направи солидно каране и завърши на 35 секунди от победителя в етапа, което пък го върна на 4-о място в генералното класиране на 3 минути и 50 секунди от Йейтс. В днешния етап имаше радост и за домакините, след като Доменико Поцовиво остана на 3-о място в генералното класиране. Французинът Тибо Пино е големият губещ днес, след като завърши на повече от три минути след Денис и се смъкна на 5-а позиция. В генералното класиране Йейтс води с време 66 часа, 39 минути и 14 секунди. /БТА