От петък до неделя фехтовалният турнир „Сабята на Етрополски“ ще събере в София рекорден брой състезатели - повече от 600 от големите надежди във фехтовката от цял свят. В надпреварата ще участват най-силните фехтовални нации, представени от 244 кадети и 218 кадетки от 31 държави, както и над 200 сабльори във възрастова група до 14 години. Състезанието ще се проведе в зала „Универсиада“ с помощта на „Кока-Кола България“, „Интерснак“ и „Соник Старт“. Организатори са Фехтовална академия „Васил Етрополски“, Българска федерация по фехтовка и клуб „Свечников“.
 
Надпреварата стартира в петък в 9:00 часа с боевете при момчетата и момичетата до 14 години и е валидна за Европейската купа. В събота ще бъдат излъчени медалистите при кадети индивидуално и кадетки отборно. В неделя са боевете при кадетите отборно и кадетките индивидуално, а финалите започват след 16 часа. Всички класирания са валидни за Европейската купа, като домакините очакват изключително силна битка за медалите. Най-добре представилите се българи при кадетите и кадетките ще получат специална награда от Фехтовална академия „Васил Етрополски“.
 
„Сабята на Етрополски“ ще бъде най-силният турнир в света за годината,“ каза директорът на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ - Запрян Ванчев.
 
„В София идват отбори с по 20 момчета и 20 момичета от най-силните фехтовални нации: САЩ, Румъния, Турция, Франция, Италия, Унгария и Гърция. Тук ще бъде основната проверка за бъдещите звезди на спорта за предстоящите големи състезания и за Световното първенство за кадети и младежи, което ще се проведе от 1 до 9 април 2023 година в Пловдив. България ще участва с повече от 40 сабльори, които са надеждите ни за предстоящите олимпийски цикли. При кадетите очакваме добро класиране от Никола Господинов, Станимир Пелов и Димитър Лазов, които през последната година показаха сериозно израстване и се надяваме да продължат да развиват играта си. При кадетките ще наблюдаваме с повишено внимание Калина Атанасова и Мариета Георгиева, които имат добри класирания и притежават нужните качества, за да направят пробив. Надяваме се на добра игра от всички българи, но при 150 фехтовачи от водещите нации при кадетите и при кадетките битката ще е наистина сериозна“, обясни Ванчев.