С тържествен водосвет тази събота бе открит първият стадион за крикет в България, на терена на Национална Спортна Академия. Церемонията съвпадна с откриването на Европейското първенство по крикет във формат Т-20, на което България е домакин за първи път. Сред гостите бяха Вицепрезидентът на БОК д-р Лъчезар Димитров, Ректорът на НСА доц. д-р Пенчо Гешев, както и Н.Пр. Посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън, който хвърли първата топка, с което откри турнира.

В словото си на откриването, президентът на Българската федерация по крикет проф. Николай Колев сподели, че в този ден се сбъдват две десетгодишни мечти на българския крикет – България да има свой собствен крикет терен и да бъде домакин на такова мащабно състезание.

След откриването се проведоха първите две срещи, като България победи убедително Македония с 218/3 срещу 113/9 ръна. Така България застана начело на Група А с 10 точки, докато за Македония остават 0. Днес от 16:00 българите ще се изправят срещу Полша. В другия мач, Румъния трудно се наложи над Сърбия с 138/2 срещу 137/6 ръна и така Сърбия измъкна бонус точка за загуба с минимална разлика. Румъния води Група Б с 9 точки.

Европейското първенство по Т-20 крикет ще продължи до следващата събота, когато освен финалите на първенството ще се проведе и финалът на Юношеското първенство в България. Организаторите са подготвили много изненади за посетителите и играчите, като в духа на крикета е включена и благотворителна визита в един от медицинските центрове, където досегашният треньор на националния ни отбор, познат от малкия екран с участието си в «Седем часа разлика» д-р Саиф Рехман развива крикет на маса и крикет за деца със специални нужди.