През последните два дни на плувен комплекс „Спартак” в София се проведе 21-ото издание на международния турнир за деца до 16-годишни по плуване в памет на Стефан Попов-Замората.

462 състезатели от България, Сърбия, Северна Македония и Гърция взеха участие при момичета и момчета, разделени по възрастови групи. Пълните трибуни и горещата подкрепа на зрителите към плувците им даде допълнителна мотивация за постигане на отлични резултати и не малка част от тях подобриха своите резултати в отделните дисциплини.  Десислава Белова взе 6 титли, общо 8 медала и е най-титулуваният състезател от турнира.

Възпитаничката на Люба Панайотова и Черноморец (Бургас) триумфира на 50, 100 и 200 св. стил, 50 гръб, 50 и 100 м бътерфлай. Белова взе сребро и на 100 и 200 гръб. Топвремето и златен медал регистрира Дарина Ракова от Спринт (София) – на 100 м гръб с 1:11,49 мин. 

Седмият в Европа при юношите и национален рекордьор на гръб Калоян Левтеров приключи последното си участие на „Замората“ с най-доброто постижение и две титли. Състезателят на треньора Жорж Станкович e с най-много участия в историята на надпреварата, като плува за седма поредна година.

Левтеров на 100 м св. стил даде най-добрият резултат на турнира с 53,92 сек., съответстващо на 658 точки по системата на ФИНА.

На 50 м гръб оформи златния си дубъл с 27,78 сек. и това, което направи впечатление, бе високият му демараж на загребванията.

„Стана много силен турнир и се радвам, че видях толкова много енергия във всички плувци. Прекрасно е , че имаше и такива, които си подобриха собствените постижения и съм сигурен, че в следващите международни турнири ще имат нови успехи. Искам специално да благодаря на Министерството на младежта и спорта, Столична община, Фондация „ Български спорт”, както и на всички, които ни помогнаха да организираме поредния турнир в памет на Стефан Попов, който е най-стария по плуване у нас”, каза многократният ни шампион в маратонското плуване Петър Стойчев.

Надпреварата беше организирана от ПК „ Левски”, като плувците на синия клуб спечелиха и най-много медали от турнира -82, като 29 от тях бяха златни.