Броени дни преди най-големия спортен форум за спортисти с увреден слух – Олимпийските игри, голямата надежда за България Елена Узунова тренира два пъти на ден, за да сбъдне поредната си мечта, а именно спечелването на златния медал. 25-годишната състезателка ще представя страната ни в дисциплината хвърляне на копие на Игрите в Самсун, Турция, които започват на 18 юли. Елена вече стана първа на Европейското първенство в Полша преди две години и Световна шампионка в Стара Загора през 2016-а. Българката държи и рекорда в сектора – 48.95 метра.

„Амбицията ми е да се кача на най-високото стъпало в Турция. За това тренирам всекидневно с моя личен наставник Иван Стойков. Конкуренцията никога не ме е плашела, напротив, дава ми стимул, за да направя по-добри резултати. Знам, че всички мои съпернички се подготвят много сериозно и всяка иска да е номер едно, но ще дам всичко от себе си, за да се чуе българският химн след края на нашето състезание”, сподели Елена Узунова.

Нейният треньор Иван Стойков беше категоричен, че въпреки проблемите в рамото Елена ще бъде на 100% за 26 юли, когато по програма е хвърлянето на копие на Игрите за глухи.

„Подготовката не протича така, както искам. Проблемът е в операцията на рамото, която направихме през януари и все още не е готова да хвърля максимално. Бих казал, че в оставащото време до състезанието трябва да преминем през няколко фази на спортната форма, но ще го направим в името на България. На тренировка копието е на 41-42 метра, но може и повече. Страхувам се да не направим някоя грешна стъпка и това да обърка тотално плановете ни за представянето на Елена в Самсун. Правим рехабилитации ежедневно и поради тази причина тренираме само в София, но условията в НСА са чудесни и това е достатъчно на този етап. Конкуренцията и при спортистите с увреден слух е сериозна. Има две състезателки от Русия, Тайпе, Китай, които правят близки резултати до 47-48 метра, но се надявам да имаме и малко късмет, за да повторим уникалните 48.95 метра, които вече направихме. Последните две седмици преди Олимпиадата ще бъдем на Спортпалас на Златни пясъци, където вече тренировките ще бъдат доста интензивни и натоварени”, заяви Иван Стойков - личен треньор на Елена Узунова.