Ръгбито и голфа може да са двата нови олимпийски спорта от 2016 година, след като бордът на директорите на МОК предложи тяхното присъединяване.

Решението бе взето след анонимен вот, след като членовете на МОК гласуваха в Копенхаген през октомври олимпийските спортове да станат 28.

За петте спорта, които загубиха няма надежда да продължат борбата, особено, след като президента на МОК Жак Рох заяви, че те не могат да участват във вота като алтернативна опция, докато един от спортовете не отпадне.

Ръгбито винаги е бил сред спортовете фаворити.

Голфът предизвика определени скептични реакции, дори и от любителите на спорта, тъй като се смята, че това е твърде елитарно занимание.

Спортовете бейзбол, софтбол, скуош, карате и ролери не бяха одобрени от Изпълнителния комитет и тяхното включване в олимпийската програма няма да бъде обсъждано на сесията на МОК в Копенхаген, в която ще участват 106 членове на МОК.

МОК реши да включи женския бокс още за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Досега боксът беше единственият летен олипийски спорт без участието на жени.