„Женското ръгби е доста атрактивно. Може да се убедите в това не само по време на Балканското първенство, но и на Държавния шампионат през април. Те са привлекателни се не само без рокли или във вечерни тоалети, каквато фотосесия са имали, но и по екип. Най-тежката ни състезателка е 80 килограма, иначе всеки може да се играе ръгби – всеки от 50 до 150 кг,” каза пред Гонг Павел Велков – треньор на националния ни женски тим и клуба на НСА.

От шест години женското ръгби се развива сериозно и у нас и вече показва значително израстване и резултати. През 2006-та година националките заеха четвърто място на Европейското първенство и вече са в първа дивизия. Тази година им предстоят квалификации и финали на шампионата на Стария континент в една година – на 11 май срещу Босна, а финалите са във Франция в средата на юни. Голяма част от националките са състезателки на НСА. От миналия септември до момента подготовката не е прекъсвала (освен за няколко дни по време на Коледните празници). От 19 до 24 март съставът ще проведе лагер с участие на турнир в Австрия, където излиза доста по-евтино да тренират. На 20 април е Балканското първенство.

„Преди шест години започнахме от нулата, момичетата отбелязаха добър напредък, добри резултати. Общото ниво на женското ръгби е добро. Ръгбистките ни постигнаха значими резултати и съперниците вече се съобразяват с тях. В клуба работя с 20, а в националния – с 14 жени. Всеки може да види динамична и атрактивна игра. Физическият контакт и блокирането на противника при жените е доста интересен - безопасен за тях, а за зрителя - груб. Не е необходимо те да носят специално бельо, само трябва да е спортно. Има специализирано такова, като материя и кройка. Не всички използват неопренови нагръдници. Като техника и скорост жените са наравно с мъжете. На тренировки често играем срещу мъже, юноши и други. Ръгбистките като игра не са били ръгбистите. Чисто физиологически силата на мъжете е по-голяма от тази на жените и няма как да се получи. На Европейското първенство дано се представим така добре както миналата година, когато влязохме в Група А. Дано психически момичетата се стегнат и издържат, защото са подготвени добри. Проблем може да се появи само от това, че нямаме толкова много игрова подготовка като големите чужди отбори,” коментира още Павел Велков.