Руснакът Сергей Иванов записа време от 4:37.46 часа за победата в 14-ия етап на колоездачната обиколка на Франция, която в събота премина през 199-километровия участък между Колмар до Бесанкон.

34-годишният Иванов бе начело на 12 колоездачи, които оформиха групата на победителите 14 километра след старта в Колмар. Само 11 километра преди края той се откъсна сам и спечели втора победа в етап на Тур дьо Франс в кариерата си.

Ирландецът Николас Роч завърши втори в 14-ия етап, на 16 секунди зад победителя. Третото място остана за новозеландеца Хейдън Рулстън, а всички лидери успяха да завършат с основната група, която се движеше 5.36 минути зад Иванов.

Италианецът Риналдо Ночентини запази жълтата фланелка на лидера и вече води с 5 секунди пред американеца Джордж Хинкапи, който също завърши с основната група колоездачи. Трети в генералното класиране е испанецът Алберто Контадор, който изостава с 6 секунди от лидера, докато седемкратният шампион Ланс Армстронг от САЩ е с още две секунди зад най-големия си конкурент Контадор.

Денят в състезанието бе помрачен от инцидент с мотоциклет, който отне живота на жена по време на колоездачната обиколка на Франция. Тя е пресичала трасето и е била ударена от мотоциклет на служител по сигурността и безопасността на състезателите.

Тур дьо Франс завършва на 26-и юли в Париж.

Класиране от 14-ия етап:

1. Сергей Иванов, Русия - 14:37.46 часа

2. Николас Роч, Реп. Ирландия - на 16 секунди

3. Хейдън Рулстън, Нова Зеландия

4. Мартин Мааскант, Холандия

Генерално класиране след 14-ия етап:

1. Риналдо Ночентини, Италия - 58:13.52 часа

2. Джордж Хинкапи, САЩ - на 5 секунди

3. Алебрто Контадор, Испания - на 6 секунди

4. Ланс Армстронг, САЩ - на 8 секунди