Българският гросмайстор Веселин Топалов може да бъде дисквалифициран за три години за нарушаване етичния кодекс на ФИДЕ. Причина за подобно решение може да стане интервю на Топалов за испанския вестник АВС. Мениджърът на Владимир Крамник Карстен Хензел вече е подал иск срещу Топалов във Федерацията, а съветникът на президента на организацията Берик Балгабаев не изключва възможността за дисквалификация на нашия шахматист, пише вестник „Известия”.

Хензел коментира ситуацията така: „ Топалов наруши Етичния кодекс на ФИДЕ. Ние вече подадохме иск срещу българина и ако ръководството признае нашата правота, Топалов ще бъде отстранен от участие в турнирите. Смятам, че такива прояви не бива да се прощават и Топалов задължително трябва да бъде наказан. Аз го познавам от девет години, но преди го уважавах, а сега ме разочарова. Ако сегa ние с Владимир (Крамник – б.р.) го срещнем, даже няма да го поздравим” – споделя съветникът на световния шампион. „В Елиста бяха взети повишени мерки за сигурност, които ограничиха всякакви връзки”, - продължава мениджърът. „А той говори за кабел...Да ние сами искахме всичко да бъде проверено два пъти. Как Крамник може да получи каквато и да е информация, когато и двамата бяха при еднакви условия? А и след всичко Топалов определи организацията на мача като превъзходна”.

Хензел споделя още нещо интересно: „Вчера стана ясно, че в книжния вариант на АВС интервюто не е публикувано. Говори се че текстът не е бил съгласуван с Топалов. Това естествено променя нещата. Но във всеки случай ние сме длъжни да се допитаме до специалистите”, - завършва той.

Съветникът на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов Берик Балгабаев същосподеля мнението си по темата: „Аз съм почти убеден, че Топалов не е давал това интервю на испанците. Това може да е направил Силвио Данаилов, който умее да нажежава обстановката. Аз се надявам, че представителите на Крамник и Топалов все пак ще достигнат до компромис. Въпреки това комисията ще разгледа иска на руската страна. Ако той бъде удовлетворен, последствията за българина могат да се окажат много сурови. По регламент той може да бъде дисквалифициран за срок до три години”, - информира чиновникът.

19-ият световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще дари 5000 лв. за благотворителната инициатива на президента на България Георги Първанов “Българската Коледа”,съобщи пресаташето на Топалов Живко Гинчев. Болните деца и здравните заведения имат нужда от подкрепата на цялото ни общество, радвам се че съм част от тази национална кауза, сподели българският гросмайстор, който ще посрещне Нова година като водач на световната ранглиста на ФИДЕ. Миналата година Веселин Топалов дари на “Българската Коледа” джип “Ленд Роувър”. Луксозният автомобил бе наградата му като спортист номер 1 на България за 2005. Бившият световен шампион ще бъде сред специалните гости на благотворителния коледен концерт в Народния театър “Иван Вазов” на 25 декември.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.