„Руски заглушители ще бъдат използвани по време на мача за световната шахматна корона през април в София. От руските служби по безопасност ще предоставят специалната апаратура”, каза пред Гонг Кирсан Илюмжинов. Президентът на ФИДЕ не пожела да посочи своя фаворит между Топалов и Ананд, измъквайки се с обяснението, че той е президент на световната федерация и че двамата имат шансове да стигнат до короната отново.

От своя страна Силвио Данаилов разказа интересни неща относно организацията в качеството си на мениджър на 19-ия световен шампион и номер 1 в ранглистата, вицепрезидент на БФ Шахмат и инициатор на големия шлем в този спорт. Ето думите на Данаилов пред Гонг:

Стараем се да следим подготовката на Вишванатан Ананд. Но не е лесно. Всеки си има тайни и хората се пазят.

НДК и Военният клуб са вариантите за място за провеждане на Мача за световната шахматна титла. Който предложи по-добри условия и финанси, ще приеме сблъсъкът.

Между 3 и 4 милиона евро ще струва мачът между Веско и Ананд. Събитието е голямо и ще даде на България поне 2 месеца световен сериозен ПР и реклама. Индийският пазар е един милиард, азиатският също ще бъде насочен към нас, а да не говорим за всички световни медии, които винаги обстойно следят такъв мач. ФИДЕ само взима, не дава нищо. Възвръщаемост със сигурност ще има, ако си продадат правилно маркетинговите права. В момента вече има много сериозни разговори с над 40 сериозни компании, които са потенциални спонсори. Има доста голям интерес и трябва да се разпределят кой ще е главен, генерален и основен спонсор. Нямам никакви притеснения за намирането на благодетели и възвръщаемост на тези 3-4милиона. Надявам се и мисля, че ще осигурим сумата без помощта на правителството.

На 11 януари трябва да се направи първата вноска от 1200000 евро към ФИДЕ. На 26 февруари е втората вноска от 1300000 и до края на месец март трябва да се преведе останалата сума.

Наградният фонд е 2000000 евро, като 60% получава победителят, а победеният – 40%.

При преговорите ни с щаба на Ананд най-много бяха проблемите относно сигурността, т.е. да бъдат осигурени всички условия за честна игра. Искаха специална завеса, която да пада на сцената и се изработва само на едно място в Германия. Тази завеса прави така, че играчите не виждат нищо какво става в публиката, докато зрителите наблюдават абсолютно всичко. Индийците искаха и специални заглушители. Всичко, което са поискали, ще бъде осигурено от ФИДЕ. Най-много настояваха Мачът да бъде в края на април, а ние пък бяхме предвидили МТел Мастърс.

Тоалетният скандал бе хубава жълта и продаваема тема, но остана в Елиста през 2006 година. Това е минало. Не може 10 години да живеем с една и съща тема. Трябва да минем на по-позитивни неща.