Руските лекоатлети, които бяха изловени в употреба на забранени стимуланти в най-големия допинг-скандал в историята на този спорт в страната, ще се изправят пред комисиите на ИААФ в следващите три месеца и ще научат наказанията си.

В същото време от Международната федерация по лека атлетика обявиха, че треньорът на състезателите по спортно ходене ще бъде изваден от спорта за винаги.

ИААФ и Международната анти-допингова агенция (УАДА) започнаха разследване срещу руските състезатели по спортно ходене след филма, който беше излъчен по германска телевизия и в него бяха разкрити детайли.

Тримата руски олимпийски шампиони Олга Канискина, Валерий Борчин, Сергей Кирдяпкин, световният шампион от 2011-а година Сергей Бакулин, както и сребърният медалист от първото първенство Владимир Канайкин са със спрени права заради употреба на допинг.

"Ние се надяваме, че първите процедури и персонални наказания ще излязат в следващите два или три месеца, коментира мениджърът на антидопинговата комисия на ИААФ Томас Капдевий днес на пресконференция. Вече е отворено делото срещу Виктор Чегин- треньорът на всички тези състезатели, които са се подготвяли в спортен център около Саранск." 

"В момента се проучват детайлите. Върви и разследване, но смятам, че най-реално е да се очаква този треньор да бъде изваден от спорта, каза още началникът на федерацията по лека атлетика.