Двама руски лекоатлети ще обжалват в Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) решението на ИААФ да спре руския отбор от участие в леката атлетика на Олимпиадата в Рио.

Състезателите по спортно ходене Денис Нижегородов и Светлана Василиева са убедени, че не е редно целият отбор да бъде наказан заради провиненията на неколцина. "Участие на Олимпиада е основна цел и най-голяма чест за всеки спортист. Ще се борим за правата си", каза Нижегородов, който е сребърен медалист от Олимпиадата в Атина 2004 и бронзов от Пекин 2008 на 50 км спортно ходене.

В петък ИААФ остави в сила решението да извади Русия от участие в лекоатлетическата надпревара в Рио заради системно нарушаване на антидопинговите правила. ИААФ остави вратичка за руските лекоатлети за участие в Рио, но само ако не се състезават под руски флаг и бъдат регулярно проверявани за допинг от лаборатории извън Русия. "Аз съм гражданин на Русия, велика спортна сила. Не съм съгласен да се състезавам под олимпийски флаг", каза още Нижегородов./БТА