Русия може да е манипулирала данни от Московската антидопингова лаборатория до началото на 2019 г. Това заяви шефът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус в интервю за германското издание „SPIEGEL”: „Някой се е опитал да прикрие информация в голям мащаб“, казва Ганус. Шефът на РУСАДА е смаян от инцидента: "Това е все едно да седиш в движеща се кола и да я насочиш директно към стената."

Друг свидетел, който е бил наясно с действията е потвърдил пред SPIEGEL”, че Световната антидопингова агенция (WADA) в момента разследва тези подозрения. Руското министерство на спорта не е пожелало да коментира темата.

През септември стана известно, че Световната антидопингова агенция поставя под въпрос автентичността на данните, извлечени от московската лаборатория през януари. Информацията е за периода от 2012 г. до 2015 г. и трябва да помогне на WADA за разкриването на спортисти, които са се възползвали от осветената руска система за приемане на допинг.

"Най-лошата криза в историята"

Според директора на РУСАДА Ганус, данните е трябвало да бъдат манипулирани незаконно, малко преди да бъдат предадени на WADA. „Не става въпрос само за това, което касае набора от данни до 2015 г., но и как материалите са били променяни след това. Говорим за месеци, най-новите промени са от декември 2018 г. и януари 2019 г.“, казва Ганус.

Степента на манипулация е огромна, според Ганус: "Промените в данните са толкова големи и значителни, че не е съвпадение." Той говори за „хиляди“ промени в записаната информация.

След откриването на аномалиите WADA изпрати въпросник до руското министерство на спорта, на който то отговори във вторник (8 октомври) вечерта малко преди крайния срок на WADA. Ганус не вярва на думите на Русия, че може да се справи със ситуацията: "Честно казано, не мога да си представя как да отговоря на такива твърдения", казва шефът на РУСАДА. Той е на мнение, че: "Преживяваме най-лошата криза в историята."

Последните разкрития застрашават руския спорт за пореден път след изключването му от световната сцена. Едва през септември 2018 г., след 3-годишно наказание, руската антидопингова агенция получи обратно акредитацията си от WADA и това се случи при определени условия. Едно от тях беше следователите на WADA да получат достъп до Московската лаборатория за допингов контрол до края на 2018 г., за да конфискуват подозрителни проби и записи.

Ганус смята участието в Олимпийските игри през 2020 г. и 2022 г. за застрашено

Едва през януари 2019 г. данните от Москва бяха получени. Малко преди Коледа делегация на WADA напусна Русия с празни ръце, за което се твърдеше, че оборудването на следователите не е сертифицирано съгласно руското законодателство. Ако обвиненията сега бъдат обявени официално, причината може да се окаже друга: Вероятно целенасоченото манипулиране на данни все още не е било приключило.

Ако подозренията се окажат верни, Русия трябва да очаква нова сурова присъда. Юрий Ганус смята, че участието на страната му на Игрите на олимпиадата в Токио през 2020 г. и на Олимпийските зимни игри в Пекин през 2022 г. е сериозно застрашено: „Наказанията ще бъдат много тежки, защото това не е първият път, когато Русия нарушава правилата“.

Във вторник (8 октомври) WADA обяви, че няма да следва фиксиран график, когато става въпрос за санкции. Комитетът за съответствие на WADA ще препоръча на Изпълнителния комитет дали и как Русия може да бъде наказана. Ако става въпрос за ново спиране на акредитацията, вероятно делото ще бъде отнесено и до Спортния арбитражен съд (CAS).