Ръководството на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) се събра в Лондон за заседание на Съвета на IAAF в навечерието на Световния шампионат по лека атлетика, който започва в града този петък.

Президентът на атлетическата федерация на Русия (РАФ) Дмитрий Шляхтин също се очаква в британската столица. Той трябва да се обърне към върховния управляващ орган на спорта, в опит да бъде отменена забраната за участие в международни състезания, наложена на страната му през ноември 2015 година.

Президентът на РАФ Шляхтин, ще произнесе реч пред Конгреса на IAAF в четвъртък (3 август).

Малко вероятно е членството на руската федерация да бъде възстановена по време на Конгреса, независимо че 19 руски спортисти получиха разрешение от IAAF да се състезават като неутрални атлети на световното първенство, което ще се проведе на Олимпийския стадион в Лондон от 4 до 13 август.

Членството на РАФ бе прекратено през ноември 2015 г., след като независимо разследване на Световната антидопингова агенция (WADA) уличи Русия в организирането на мащабна, държавно подпомагана програма за употреба на допинг.