Петкратен световен шампион, петкратен европейски шампион, два пъти световен вицешампион и три пъти европейски вицешампион и шампион от Олимпийските игри през 1980 година в Москва, както и дългогодишен треньор на националния отбор на България Янко Русев чества днес своя 50-годишен юбилей.

По-рано днес знаменитият щангист бе награден със златния знак на пресклуб България и сертификат за изключителен принос на българския спорт, а тази вечер ще отбележи навършването на половин век с изискано парти в столичен ресторант.

„За мен всяко състезание бе като Олимпиада, но медалът от Игрите в Москва ще запомня завинаги. Там ми трябваше злато на всяка цена, за да докажа, че българската методика е най-добрата. Успях. След това вече всички останали започнаха да работят по методиката на Иван Абаджиев”, спомня си Янко Русев.

„Всички тези години докато се състезавах бяха изпълнени с лишения и много труд. Трябва да си много сериозен и упорит, за да печелиш медали в професионалния спорт. За отличията, за 36-те световни рекорда благодаря не целия български народ, който тогава даваше по нещичко, за да се гордеем с постиженията си”, заяви легендарният тежкоатлет.

Русев, който от десет години е в световната Зала на славата коментира в празничния ден и не толкова приятната ситуацията в българските щанги в момента: „Аз съм изпълнителен директор на спортен клуб Левски. Допинг скандалите могат да ги коментират по-скоро треньорите на националния отбор и хората от федерацията. Аз виждам как всичко това се отразява върху клубовете, които не получават финансиране от федерацията.”

„Писнало ми е от общи събрания, на които се сменят различни ръководства.Трябва един сериозен човек, който да застане на президентското място. Има такива хора. В момента се сещам за Стефан Ботев, Асен Златев, Борислав Дидиков. Дори не е задължително да е човек от щангите, а сериозен политик или бизнесмен. Федерацията трябва да изплати до края на януари всичко, което дължи на международната федерация иначе не виждам как България ще има щанги поне десет години. Ако това се случи и не дължим вече нищо, ако започнем от нулата може би до четири пет години нещата ще тръгнат нагоре”, каза още юбилярът Янко Русев.