Община Русе ще кандидатства за домакин на световното първенство по драконови лодки през 2025 година, реши Общинският съвет в града на свое заседание.

В докладната записка до съветниците кметът Пенчо Милков обяснява, че драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, като напоследък са придобили известност и на много други места по света.

Лодките представляват 12-13-метрови пироги, които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Съвременните драконови лодки наподобяват древните китайски, но са построени от стъклоплат, пластмаса и карбон. На световно ниво този спорт набира все по-голяма популярност, а в България се практикува във Видин, София и Пловдив.

Милков обяснява, че китайската култура има известни традиции в Русе. В училище "Васил Левски" от 15 години се изучава интензивно китайски език.

Общинската управа очаква по време на петдневното първенство да има повече от 3000 състезатели и гости на града. Във финансово отношение това ще се отрази благоприятно за местния бизнес. Очаква се помощ и подкрепа от Националната федерация по кану-каяк, от Министерството на младежта и спорта и от частни спонсори.

Ако община Русе бъде одобрена за домакин на форума, трябва да плати като гаранция такса от 10 000 евро още през тази година.