Румънец на 51 години е сред призьорите в най-дългото пясъчно бягане в България – полумаратонът „Камчийски пясъци“, който се организира от разградския клуб „Зелена стъпка.

Състезанието е уникално, тъй като е единственото, при което се бяга само по плажа и се преминава устието на река Камчия. Нагазването във водата се прави само по маркиран брод, а за безопасността отговарят двама професионални спасители.

Третото издание  на пясъчната надпревара се проведе днес, над 120 състезатели от България и Румъния участваха в трите дисциплини.

В най-дългата дистанция – 21 км. – най-бърз бе 23-годишния Александър Спасов от Ихтиман с време 1:34:43 часа. Той изпревари шампиона от предишните две издания Андрей Гридин.

Участникът в олимпийските игри в Сочи 28-годишния Гридин дойде в Камчия, след като в събота спечели първо място в планински маратон и въпреки умората, постигна време 1:37:54. На трето място остана 51-годишния Василе Апетроайе от Румъния с 1:38:42.

При жените на полумаратонската дистанция най-бърза бе 27-годишната Тоня Цвяткова от отбора на Skisharki – основен спонсор на състезанието. Тоня, която е от Севлиево, завърши за 2:01:55 часа. На четири минути от нея остана Цветелина Йорданова от „Зелена стъпка“, а трета се класира 29-годишната Здравка Божалова от Асеновград.

В 10-километровата надпревара безапелационен победител при мъжете стана 27-годишния  Данчо Петров от „Супер спорт“Варна, с 42:41 мин., следван от 34-годишния пловдивчанин Гено Увардов с време 45:33 мин. и 29-годишния Румен Стаматов от Варна - 45:43 мин.

При жените на 10 км. Виржиния Габровска от Варна спечели при жените с 55:25 мин., на секунда зад нея завърши 22-годишната разградчанка Вероника Вълканова, а трета бе Веселина Йорданова от отбора на Skisharki  с време 58:10 мин.

В детската надпревара с дължина 2,2 километра се включиха 14 деца. При момчетата най-бърз бе петокласникът от Разград Христофор Божанов, а при момичетата – Николета Тодорова, също от Разград.

Две от децата пък се престрашиха и участваха на 21 километра, придружавани от родителите си – 10-годишния Николай Тодоров от Разград и 11-годишния Калоян Николов от София.

Сред любопитните моменти бе посрещането на един от пунктовете на полумаратона – доброволецът Цанко Христов, който вечерта преди състезанието участва в музикалната програма край огъня с изпълнения на гайда и кавал, носеше гайдата и посрещаше изморените бегачи с музика.

В деня преди надпреварата организатори и участници почистиха плажа край устието и събраха 70 чувала с отпадъци, които бяха извозени с помощта на Община Аврен.

Състезанието бе подкрепено от Skisharki, Ideal Standard, Спортни магазини "Яко", IbuMenthol, солети Хрус-Хрус.

Следващото събитие, организирано от клуб „Зелена стъпка“, е „Лудогорският маратон“ на 30 юли в местността „Пчелина“ край Разград, а на 3 септември ще се състои единственият трансграничен маратон между България и Румъния „Via Pontica“. Регистрацията и за двете събития вече тече.