Единствената ни олимпийска шампионка от Игрите в Пекин Румяна Нейкова заминава на лагер в Ковачевци и от утре отново сяда в една лодка с Миглена Маркова. Спортист №! На България за 2008 година сподели пред Гонг, че има много желание и хъс да постигне нови успехи в гребането. Този сезон Руми ще бъде само с Миглена на двойка скул, няма да гребе единично. Дуетът Нейкова и Маркова спечелиха Световната купа през 2005 година, взеха сребърните медали от Световното в Япония също през 2005-та и ще застанат отново заедно на стар в Мюнхен на 19 юни в нова лодка на втория кръг от Световната купа.

Ето какво разказа за Гонг ден преди заминаването за Ковачевци Румяна Нейкова:

При мен си е както обикновено – „Старата песен на нов глас”. Пролетната подготовка премина нормално и започваме сформирането на новата лодка – аз с Миглена Маркова на двойка скул. Заедно ще се опитаме да борим Световната купа и след това Световното първенство.

За момента не знам в каква форма съм, защото не съм заставала на дистанция, за да ми се измери време. Нормално се чувствам. Сега съм доста по-освободена психически и психологически от вече реализираните успехи. Мотивацията ми за тренировка и реализиране на успеха са също на доста високо ниво и имам още какво да дам от себе си!

От утре сядаме в една лодка с Миглена, до сега тренирах сама с националния отбор в Пловдив. За момента стратегията и идеята е да греба само с Миглена и да не го правя единично. Пропускаме първия старт от Световната купа в Испания през май, защото моята почивка след Олимпиадата беше доста дълга и не бях готова за участие в такъв форум. На втория старт в Мюнхен на 19 юни ще участваме. От медиите, телевизията и интернет ще научим, какво се случва в Севиля, а след това на живо в Мюнхен ще видим, каква е конкуренцията. Хората са почти едни и същи и малко са новите имена в голямото гребане. Както винаги в следолимпийска година ще има нови екипажи, а от по-старите сработени такива няма да участват. Имаме информация, че новозенландците за момента са се отказали.

Не се включих в последните тестове на националния отбор, не ме приеха в тях, а ме оставиха да си почивам. Дано ме включат на другото контролно.

Новата лодка сме я поръчали, до 40 дни ще е готова и ще я вземем на Световната купа в Мюнхен. С новата лодка ще гребем именно на този втори старт в Германия. Сега тренираме на старата, с която спечелихме Световната купа през 2005 година.

Ще бъдем на лагер в Ковачевци до 15 май или до контролното в Пловдив. Утре заминаваме за мястото, където винаги сме се подготвяли. След като станах олимпийска шампионка не настъпиха подобрения в Ковачевци, а и мисля, че няма да настъпят такива. Първо базата не е на ДАМС, а на Техническия университет и желание първо трябва да има ректорът и след това хората, отговарящи за тази база. Дано те имат доброто желание да съдействат да подобрим условията, не само за нас, а и за всички техни служители и студенти, които идват там на почивка.

Още не са ни казали от кабинета на Президента Първанов, кога със Свилен ще получим Орден „Стара планина” І степен. Надяваме се да бъде скоро.