Пред арката на Националната спортна академия с ритуално връчване на ключа от "Града на спорта" на председателя на ДАМС Весела Лечева започна тържественото честване на Деня на българския спорт.

Седемте олимпийски и параолимпийски медалисти от Пекин засадиха дръвчета в Олимпийската горичка.

Дръвчета засадиха олимпийската шампионка гребане Румяна Нейкова, олимпийската вицешампионка по борба Станка Златева, председателят на ДАМС Весела Лечева и на БОК Стефка Костадинова и други наши медалисти от Пекин.

В програмата на днешния ден ще има състезания по футбол, баскетбол, волейбол, пейнтбол, теглене на въже. В състезанието "Най-лъвски скок" ще участват възпитаниците на трите спортни училища в София. Параолимийци пък ще се състезават в спортовете голбал и тенис.

В надпреварата се включиха изявени български спортисти, сред които Таня Богомилова, волейболните легенди Любо Ганев, Ивайло Гаврилов, Борислав Кьосев, Тони Зетова, Таня Гогова, Боян Йорданов, големите баскетболисти на България Георги Глушков, Петкана Макавеева, Любомир Амиорков, Ваня Дерменджиева, Надка Голчева, Росен Барчовски и други.

На тържествено събрание от 16,00 часа в аула "Максима" ще бъдат наградени изявени наши спортисти, треньори и спортни деятели, навършили кръгли годишнини от 17 май 2008 до 17 май 2009 г. Ще бъдат отличени и личности с особен принос към българския спорт.