Първият медал от световно първенство за България тази година донесе Румяна Нейкова. Тя извоюва сребърното отличие на Световното първенство по гребане на скиф в Мюнхен, което е пето в нейната колекция.

След две седмици Руми ще стартира и на европейското в Познан (Полша) от 20 до 23 септември.

34-годишната ни звезда се завърна в големия спорт след раждането на второто си дете. „Бях забравила да се състезавам, трябва да си вътре в мелницата, защото иначе си извън борда и потъваш. Бях изпуснала конкуренцията. Най-тежко и притеснено ми беше преди старта на ½-финала, най-важното бе да вземе квота за Олимпиадата в Пекин. Всичко се върти около нея. Доволна съм от медала, успях да се завърна, а и той ще ни помогне да не бъдем забравени. Надеждата крепи човека и основната цел ще ни държи напред – до Пекин. Ще се опитам да сменя старата си шампионска лодка с една от двете нови, но ще видим” сподели пред Гонг спортист №1 на България за 2002 година.

Още за конкуренцията, целите и поздравленията от малкия Емил, чуйте Румяна Нейкова.

„Имаме отбор за Пекин, имаме и отбор, който се готви само за Лондон 2012. Световната шампионка на скиф лека категория Виктория Димитрова и носителката на Световната купа на двойка скул Миглена Маркова вероятно ще се завърнат в националния. Можем да вземем още 1-2 квоти за Олимпиадата догодина, въпреки че там ще бъдем с най-малко участници в историята си. Остана ни високия дух, но българският елитен спорт намалява. Чужденците си имат лаборатории, база, щабове и ни мислят за талибанчета. Догодина с Руми за последен път ще положим максимални усилия. Целта там е ясно. След европейското и кратка 15-дневна почивка стартираме новия сезон. Надявам се в зимните месеци да тренираме в чужбина – Португалия, Испания или Турция” обяви националният треньор Свилен Нейков.