Олимпийската шампионка на скиф Румяна Нейкова от Игрите в Пекин отново ще се качи в двуместната лодка със старата си партньорка Миглена Маркова, научи Гонг.

Маркова се връща в гребането след майчинство и вече тренира, за да бъде готова за началото на сезона в събота с Държавното първенство с гребен ергометър в НСА.

Нейкова още не е решила дали тази година се пуска единично, но това може да стане на част от Световните купи.

„Миглена Маркова и Руми на Световната купа в Люцерн през 2005 година победиха олимпийските шампионки. Миглена се завърна след майчинство и сега искат с Руми пак да се пробват като двойка. Има случай, когато като този на Екатерина Карстнен участва и в двете дисциплини – единично и двойка, но е много трудно и тежко. Съмнявам се, че Руми ще го направи, но на някои от Световните купи обаче може да стане. Братя Янакиеви не са се отказали, но си взеха почивка и ги очакваме на водата отново на пролет. До тогава те ще тренират в Бургас и не са на лагер като останалите. Александър Александров е с огромна амбиция да се докаже и при младежите до 23 години”. каза за Гонг президентът на БФГребане Светла Оцетова.

Ето още от нея:

Много сме доволни от подготовката на националите в Гърция. Обмисляме да се откажем от участие на мъжете и жените на първата Световна купа в средата на май в Баньолас. Условията не са много подходящи – настаняването е на много далеч от гребния канал, много високи са цените на хотелите. Затова сигурно първият старт ще бъде втората Световна купа в Мюнхен в средата на юни.

Лагерът на юношите в Турция все още не е завършил. Имаха лоши дни като време, но успяха да направят добър километраж. За юношите и девойките обаче се намира трудно хубава регата.

Все повече и повече идват оплаквания от новите правила на Международната федерация по гребане и Световната антидопингова агенция, според които гребците вече трябва да обявяват всеки ден точното си местонахождение, да посочват точен час, в който може да бъдат открити от допинг ченгетата и то за три месеца напред. Нямам нищо против да има стриктен контрол, но доста федерации се изказаха, че им е много трудно.

На нас ще ни е много трудно когато националите са в Ковачевци да правят промени и такива известявания, защото там нямат интернет!

От началото на 2009 година не сме посещавани от допинг-ченгета!

Надяваме се, че отново на Държавното първенство с ергометър отново ще имаме участие на посланици и известни хора. Аз също ще участвам в моята възрастова група. Водя не много специализирана подготовка, но непрекъснато се движа. До момента заявки за участие са подали 60 състезателя от 18 клуба в страната.

По отношение на базите в България нищо ново. За съжаление не съм оптимист и, че ще промени нещо. Например езерото на Панчарево вече почти се е затворило, водата е много ниска водата и не може да се гребе както трябва. Нещата пак ще се насочат към онази база, която бе хубаво показана по телевизиите след Игрите. Няма да е лесно. Въртим се в един омагьосан кръг. За съжаление и в тези изборни времена не знам дали някой изобщо ще ни обърне внимание и ще направи нещо!

За втори път ходих в Плевен на язовир “Вълчовец”. Там има много активен гребен клуб, който се мъже заедно с Общината да създаде нещо, но за съжаление са наследили съсипана база. Има и проект на Кайлъка да се направи място за тренировки на ученици и начинаещи.