Спортист номер едно на България за 2008 година е олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова. Именитата ни състезателка в гребането бе наградена на официална церемония в "Рейнбоу плаза" в столицата, лично от президента на страната Георги Първанов. Залата гръмна в аплодисменти, веднага след обявяването на името й, по време на грандиозното тържество, организирано от Нове холдинг.

Руми Нейкова спечели наградата и чек от 30 хиляди лева, след като събра 3017 точки в допитването, направено сред спортните журналисти. За никого не бе изненада, че за треньор на годината бе избран нейният съпруг и наставник – Свилен Нейков.

"Много съм развълнувана. Не само както се вълнувах в Пекин, защото да стоиш на най-големия връх е голямо признание. Искам първо да благодаря на моя треньор, че успя, че ми повярва, че ме подготви и до последните минути той най-много вярваше, че мога да стана олимпийска шампионка. Искам да благодаря на нашите две деца. На нашите родители, че ни подкрепят. На федерацията, на клуба, на всички. Весели празници", заяви Руми Нейкова.

Второто място зае единственият спортист на България с три медала от големи първенства - Станка Златева, която спечели сребро в Пекин и триумфира на първенствата на планетата и на Стария континент. "Не успях да стана олимпийска шампионка, затова продължавам да гоня мечтата. Искам да благодаря изцяло на моя треньор", сподели Станка.

Трети в класацията Спортист на България за 2008 година е Кирил Терзиев, който зае трето място и на Олимпиадата в Китай. Родният борец демонстрира чувство за хумор по време на церемонията. "Момичета наистина има много хубави, но колкото и момичета да има винаги ще се старая към златния медал. Искам да благодаря на хората, без които нямаше да постигна това, което съм сега. Дано на следващата Олимпиадата да имаме повече златни медали", каза Кирил Терзиев от сцената.

На Радослав Великов, бронзов медалист от Пекин'08, бе отредено четвъртото място в тазгодишното издание на анкетата. "Благодаря на моя треньор и хората, които ме подкрепяха в подготовката за Олимпиадата. Весели празници. Изключително съм развълнуван от наградата", лаконичен бе Руди.

За номер пет в категорията Спортист на годината за 2008 година бе избран Явор Янакиев. Бронзовият ни медалист от Олимпиадата в Пекин получи чек за 10 хиляди лева от ръцете на Йордан Йовчев.

Честта да връчи наградата на спортист номер шест пък имаше Таня Богомилова, а призът отиде в ръцете на Петър Стойчев. "Мисля, че ще бъде много трудно някоя българка да постигне успехите на Таня Богомилова. Надявам се някой ден дъщеря ми да бъде на моето място тук. ", заяви Петър Стойчев, който благодари на своя треньор и най-близките си хора.

Седмото място в класацията Спортист на годината зае европейският шампион по бокс Кубрат Пулев. Половинката му Андреа също бе в залата, за да събере не малко погледи върху себе си с елегантната си черна рокля.

"Искам да поздравя моите колеги, като се гледам сам отстрани съм убеден, че е една голяма война. Ние сме лицата на България, затова искам да кажа, че всички ние сме войниците, които се борят и представят страната ни. Благодаря на всички, които са гласували за мен, както и на организаторите", сподели Кобрата.

Тереза Маринова имаше честта да обяви спортист номер 8 на България - Григор Димитров. 17-годишният тенисист е в САЩ, за да се подготвя за предстоящия сезон. Стефан Цветков, председател на родната тенис федерация, прие наградата на Гришо.

На девето място в класацията остана капитанът на българския национален отбор Димитър Бербатов. Наградата на звездата на Манчестър Юнайтед получи неговият мениджър Емил Данчев, а той от своя страна предаде приза на бащата на Бербо - Иван.

Олимпийската ни шампионка Катя Дафовска обяви спортиста, заел десето място в класацията за 2008 година - Веселин Топалов. Шахматистът ни не бе в залата, а на сцената се появи личният му пиар Живко Гинчев, който получи наградата на гросмайстора. Веско Топалов дари паричната сума, която получи, за благотворителната кампания Българската Коледа.

За треньор номер едно на България за 2008 година бе обявен Свилен Нейков. Наставникът на олимпийската ни шампионка Руми Нейкова получи приза си лично от президента на страната Георги Първанов, както и чек за 10 хиляди лева.

"Действително е трудно, когато спортистът е много близо до теб. Знаеш, че това ще остане за теб и то ти е вкъщи. Много съм развълнуван. Благодаря на всички, които са гласували за мен", каза треньор номер едно на България за годината.

На второ място остана наставникът на Станка Златева и Радослав Великов – Симеон Щерев, който заяви: “Искам да изкажа благодарност към организаторите. Искам да поздравя всички наставници, които откриват талантите като Станка и Руди, така че тази награда е и за всички треньори, които са работили с нашите състезатели.”.

Пини Гершон зае трето място сред треньорите. Израелският селекционер на националния ни отбор по баскетбол не бе в България, за да получи наградата си.

Отличените треньори и спортисти си поделиха премии на обща стойност 155 000 лева, осигурени от Васил Божков, собственик на Нове Холдинг. Спортистът на България – Руми Нейкова, си тръгна с 30 000 лева.

В церемонията участие взеха момичетата от балета на Нешка Робева, които откриха официалната част в точно обявения от организаторите час – 20.30. На сцената по време на спектакъла се появиха още Мария Илиева, Дани Милев, Нора и Любо Киров (популярен като Любо от “Те”). Водещи на събитието бяха Сашо Йовков и Ели Гигова, излязоха на сцената веднага след появата на Станка Златева, която запали символичния олимпийски огън.

По време на церемонията прозвучаха хитове, свързани с различни спортни събития и личности – „One Moment In Time” на Уитни Хюстън, създадена за летните олимпийски игри през 1988 г.; „Let's Get Loud” на Дженифър Лопез, изпълнена на откриването на световното първенство по футбол за жени през 1999 г. в Калифорния; „Eye Of The Tiger” на Сървайвър, написана по молба на Силвестър Сталоун за филма „Роки 3”; „La Copa De La Vida” на Рики Мартин, официалната песен на световното първенство по футбол през 1998 г. и, разбира се, „We Are The Champions” на безсмъртните Куин - химна на победите в спорта.

Десетката на България за 2008 година:

1. Румяна Нейкова - гребане

2. Станка Златева - борба

3. Кирил Терзиев - борба

4. Радослав Великов - борба

5. Явор Янакиев - борба

6. Петър Стойчев - плуване

7. Кубрат Пулев - бокс

8. Григор Димитров - тенис

9. Димитър Бербатов - футбол

10. Веселин Топалов – шахмат

Треньор на България за 2008 година:

1. Свилен Нейков (гребане) – 234 точки

2. Симеон Щерев (борба свободен стил) 176 точки

3. Пини Гершон (баскетбол) – 39 точки