Дуетът, донесъл на България единственото злато от игрите в Пекин, доказа, че е в перфектна спортна форма. Румяна и Свилен Нейкови пробягаха с лекота дистанцията от 8 км на 27-мото издание на Софийския маратон.

Спортният министър се контузи още на старта, но пробегът му бе в завидно темпо.

„Не ми беше трудно, напротив темпото ми бе бавно. Играх ролята на форлойфер за спортния министър. Той се контузи в началото, но продължи, за да види какво ми беше преди игрите в Пекин, когато също получих травма преди старта. Хубаво е, че има такива състезания и се включват много деца. Аз съм родител и знам как изглежда училищният салон по физическо. Там няма нито един уред от моето време, децата имат нужда от поне трети час физическо възпитание и спорт на седмица. Не искам да съм песимист, но в Лондон нещата може и да са много по-зле. Трябва да се започне от децата. Инвестиция в детско-юношеската школа е инвестиция в здравето на нацията.”- сподели пред Гонг последната ни олимпийска шампионка.

Министър Свилен Нейков даде отлична оценка на организацията, но призова българските бегачи да са по-активни догодина, когато Маратонът на София ще бъде изтеглен с месец по-рано и ще бъде възстановена класическата дистанция.

„Работим в две насоки: масов и елитен спорт. Наясно съм с проблемите, но няма как за два месеца да възстановим и променим нещата, които са били рушени в продължение на 20 години.”- казва пред Гонг Свилен Нейков.

Спортният министър също подкрепя идеята за третия час физическо в българското училище, при това воден от специалист, завършил НСА. Проблемът обаче е оскъдният бюджет.